Pulpeciki w sosie z pieczonych pomidorów
W sezonie pomidorowym zrobiłam parę słoiczków sosu z pieczonych pomidorów, teraz nadeszła pora, żeby wykorzystać jeden :). Pulpety możemy podać z makaronem, tak jak to zrobiłam ja, ale równie dobrze może to być pure z ziemniaków, ryż ugotowany na sypko czy też któraś z kasz. Sosu nie zagęszczam mąką, według mnie jest wystarczający gęsty.
Pulpeciki w sosie z pieczonych pomidorów
Składniki:
500 g łopatki wieprzowej
1 jajo
sól
pieprz
Na sos:
ok. 500 ml sosu z pieczonych pomidorów
1 cebula
1 łyżka suszonych płatków papryki
1 łyżeczka pieprzy cayenne
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
1 łyżeczka mielonego czosnku
1 łyżeczka mielonej papryki
olej do smażenia
mąka do obtoczenia pulpetów
Wykonanie:
Łopatkę mielimy. W misce dokładnie mieszamy mielone mięso, odrobinę soli, pieprzu, jajko i 2-3 łyżki zimnej wody. Mięso powinno być kleiste. Następnie formujemy z niego niewielkie klopsiki, które obtaczamy w mące i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju, do lekkiego zrumienienia. Podsmażone klopsiki przekładamy do płaskiego rondla, a na patelni z kolei podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę.
Do podsmażonych pulpetów dodajemy sos pomidorowy, podsmażoną cebulę i wszystkie przyprawy. Pulpety dusimy na małym ogniu około 30 minut.
Mniam! Lubię taki obiadek!
OdpowiedzUsuńI ja też, i moja rodzinka :)
Usuńproste i smaczne danie:)
OdpowiedzUsuńTo prawda, prosto = smacznie !
UsuńProsto i apetycznie podane , cóż więcej dodać.
OdpowiedzUsuńZmiana na blogu korzystna, gratuluję.
Bożenko dziękuję :)
UsuńPieczone pomidory lubię najbardziej.
OdpowiedzUsuńA danie musi smakować doskonale!
Moim zdaniem upieczony pomidor to dopiero kwintesencja pomidorowego smaku !
UsuńTeżlubię takie poidory. Moja córka byłaby daniem zachwycona :)
OdpowiedzUsuńWisło, to do roboty :D
OdpowiedzUsuńPoproszę taki obiad! ;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń