Szwedzkie bułeczki cynamonowe Kanelbullar
Dzień Kanelbullar, czyli szwedzkiej cynamonowej bułeczki był już jakiś czas temu. Za późno się wtedy zorientowałam, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby upiec je teraz, prawda ? :-). Zapach, który się rozchodzi po domu w trakcie ich pieczenia jest... bezcenny ! Generalnie mam słabość do wszelakich drożdżowych ciast, ale do tych cynamonowo-maślanych szczególnie.
Z okazji drożdżowego święta na blogach pojawiło się mnóstwo przepisów. Mnie najbardziej przypadł do gustu ten z bloga Chillibite.
W części, gdzie opisuję sposób wykonania bułeczek znajdziecie filmik z instrukcją jak zrobić supełki.
Szwedzkie bułeczki cynamonowe Kanelbullar
Składniki na około 35 sztuk:
Ciasto
150 g miękkiego masła
100 g brązowego cukru
szczypta soli
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka cynamonu
2 torebki suszonych drożdży
500 ml letniego mleka
850 g maki pszennej
Nadzienie:
200 g miękkiego masła
150 g brązowego cukru
3 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
1 jajko
50 ml ciepłego mleka
gruby cukier do posypania
Wykonanie:
Masło ucieramy na puch z cukrem, cynamonem i kardamonem. Dodajemy mąkę, drożdże i mleko. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Składniki masy dokładnie ucieramy.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany mąką blat i wałkujemy na prostokąt o grubości około 0,5 cm, który smarujemy maślaną masą. Ciasto składamy wzdłuż na trzy na zakładkę i ponownie delikatnie wałkujemy. Radełkiem odcinamy paski ciasta i formujemy supełki, tak jak na filmiku.
Bułeczki układamy w papilotkach do muffinek i odstawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Jajko rozkłócamy z mlekiem i malujemy nim bułeczki, które później posypujemy grubym cukrem.
Bułeczki pieczemy około 15 minut.
Jakie cudne, aż pachnie mi cynamonem. Muszę takie upiec.
OdpowiedzUsuńBasiu, są rewelacyjne ! Serdecznie Ci je polecam :)
Usuńrzeczywiscie zapachniało cynamonem :)
OdpowiedzUsuńSą obłędne :)
UsuńNiesamowicie urocze te supełki :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie wychodzi mi tak jak fachowcom, ale i tak smakują ;)
Usuńuwielbiam takie bułeczki!
OdpowiedzUsuńJest nas chyba więcej :D
Usuńpysznie wyglądają:D
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia :)
UsuńBardzo fajny kształt bułeczek. Uwielbiam cynamonowe drożdżówki i mogłabym je jeść przez okrągły rok :))
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja ! Albo przynajmniej wąchać ;)
UsuńCudne !!!
OdpowiedzUsuńMoje są w kształcie ślimaków.
Masz rację, zapach jest obłędny podczas przygotowywania i pieczenia !
Ślimaczki, też muszą być piękne :)
UsuńNie wiem dlaczego ale kardamon i cynamon idealnie mi pasuje do jesiennych i zimowych klimatów. Jak się tylko pomyśli to od razu się cieplej robi :) Pyszne bułeczki!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :)
Ja też uwielbiam kardamon i cynamon. Dodaję je do każdego drożdżowego ciasta :)
Usuńsą idealne! :) porywam 2 do kawy!
OdpowiedzUsuńSara częstuj się ! Nawet weź 3 ;)
UsuńGdzie można znaleźć filmik?
OdpowiedzUsuńProszę zerknąć w zdaniu "Radełkiem odcinamy pasek", na końcu jest link :).
Usuń