Kandyzowane plasterki pomarańczy


Przy okazji sezonu na cytrusy zawsze, obok  kandyzowanej skórki kandyzuję także plasterki pomarańczy. Wykorzystuję je potem do zdobienia tortów, ciast czy też deserów. Mam w planach upieczenie  na Święta  tortu marchewkowo-piernikowego przekładanego kremem na bazie mascarpone, a do jego dekoracji wykorzystam właśnie plasterki pomarańczy.



Kandyzowane plasterki pomarańczy

Składniki:
2 pomarańcze
2 szklanki cukru
2 szklanki wody


Wykonanie:
Pomarańcze dokładnie myjemy, a następnie sparzamy wrzątkiem. Owoce kroimy na cienkie 5 mm plasterki.
W garnku przygotowujemy syrop z cukru i wody. Gotujemy go do momentu kiedy cukier całkowicie się rozpuści. Do gorącego syropu wkładamy plasterki pomarańczy i gotujemy na małym ogniu do momentu kiedy owoce staną się szkliste. Wyłączamy ogień i odstawiamy do ostygnięcia.
Następnego dnia lub kiedy syrop już całkowicie wystygnie znowu go podgrzewamy i gotujemy na małym ogniu 30 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wyjmujemy plasterki i układamy na kratce, żeby obciekły  z syropu. Ja układam je od razu na kratkach od suszarki do warzyw,  a potem suszę w suszarce 2 razy po 1 godzinie, w odstępach kilkugodzinnych.
Możemy też ułożyć plasterki na papierze do pieczenia i podsuszyć w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach w temperaturze 100 stopni.



Komentarze

  1. bardzo ładnie prezentują się tak wykonane pomarańcze, zapewne jeszcze są rozkosznie smaczne.
    Przy nadażającej się okazji chętnie skorzystam z receptury,


    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pysznie smakują i pachną :). Ja będę je wykorzystywać dziś do ciasta, zobaczymy jak mi pójdzie ?
      Pozdrowionka !

      Usuń
  2. Uwielbiam je, są prześliczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak je przechowywać? Chciałabym obsypac cukrem, kiedy to zrobić i czy suszyć?

      Usuń
    2. Najlepiej w szklanym lub blaszanym pudełku. Można je posypać cukrem w końcowej fazie suszenia.

      Usuń

Prześlij komentarz