Kandyzowane plasterki pomarańczy
Przy okazji sezonu na cytrusy zawsze, obok kandyzowanej skórki kandyzuję także plasterki pomarańczy. Wykorzystuję je potem do zdobienia tortów, ciast czy też deserów. Mam w planach upieczenie na Święta tortu marchewkowo-piernikowego przekładanego kremem na bazie mascarpone, a do jego dekoracji wykorzystam właśnie plasterki pomarańczy.
Kandyzowane plasterki pomarańczy
Składniki:
2 pomarańcze
2 szklanki cukru
2 szklanki wody
Wykonanie:
Pomarańcze dokładnie myjemy, a następnie sparzamy wrzątkiem. Owoce kroimy na cienkie 5 mm plasterki.
W garnku przygotowujemy syrop z cukru i wody. Gotujemy go do momentu kiedy cukier całkowicie się rozpuści. Do gorącego syropu wkładamy plasterki pomarańczy i gotujemy na małym ogniu do momentu kiedy owoce staną się szkliste. Wyłączamy ogień i odstawiamy do ostygnięcia.
Następnego dnia lub kiedy syrop już całkowicie wystygnie znowu go podgrzewamy i gotujemy na małym ogniu 30 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wyjmujemy plasterki i układamy na kratce, żeby obciekły z syropu. Ja układam je od razu na kratkach od suszarki do warzyw, a potem suszę w suszarce 2 razy po 1 godzinie, w odstępach kilkugodzinnych.
Możemy też ułożyć plasterki na papierze do pieczenia i podsuszyć w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach w temperaturze 100 stopni.
Możemy też ułożyć plasterki na papierze do pieczenia i podsuszyć w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach w temperaturze 100 stopni.
bardzo ładnie prezentują się tak wykonane pomarańcze, zapewne jeszcze są rozkosznie smaczne.
OdpowiedzUsuńPrzy nadażającej się okazji chętnie skorzystam z receptury,
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Pysznie smakują i pachną :). Ja będę je wykorzystywać dziś do ciasta, zobaczymy jak mi pójdzie ?
UsuńPozdrowionka !
Uwielbiam je, są prześliczne :)
OdpowiedzUsuńJa też ! :)
UsuńJak je przechowywać? Chciałabym obsypac cukrem, kiedy to zrobić i czy suszyć?
UsuńNajlepiej w szklanym lub blaszanym pudełku. Można je posypać cukrem w końcowej fazie suszenia.
Usuń