Kandyzowane skórki pomarańczowe
Podawałam już na blogu przepis na kandyzowane plasterki pomarańczy. Dorzucam jeszcze przepis na skórki. Możemy je zamknąć w słoiczku lub zamrozić, wtedy można przechowywać je długo. Wykorzystuję je do różnych ciast, na przykład ostatnio do cytrusowego ciasta z figami i daktylami. Doskonale pasują również do ciast drożdżowych czy też do serników.
Pamiętajmy, żeby jedząc pomarańcze odkładać obrane skórki. Ja wkładam je do plastikowego woreczka, a następnie do lodówki. Gdy uzbieram większą partię wtedy biorę się za kandyzowanie.
Kandyzowane skórki pomarańczowe
Składniki:
- 3 pomarańcze lub obrana skórka z 3 pomarańczy
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka wody
Wykonanie:
Pomarańcze zawsze dokładnie myjemy, a następnie sparzamy wrzątkiem. Jeśli mamy całe pomarańcze, obieramy je.
Małym nożykiem zdejmujemy biały miąższ ze skórki, powinna nam zostać cienka warstwa samej pomarańczowej skórki. Kroimy ją w cienkie paski.
Małym nożykiem zdejmujemy biały miąższ ze skórki, powinna nam zostać cienka warstwa samej pomarańczowej skórki. Kroimy ją w cienkie paski.
W garnku przygotowujemy syrop z cukru i wody. Gotujemy go do momentu kiedy cukier całkowicie się rozpuści. Do gorącego syropu wkładamy paseczki skórki pomarańczy i gotujemy na małym ogniu do momentu kiedy owoce staną się szkliste. Wyłączamy ogień i odstawiamy do ostygnięcia.
Następnego dnia lub kiedy syrop już całkowicie wystygnie znowu go podgrzewamy i gotujemy skórki na małym ogniu 30 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie odcedzamy skórki i przekładamy do słoika lub plastikowego pudełeczka. Syrop, który nam zostanie możemy użyć do słodzenia np. herbaty.
Skórki przechowujemy w lodówce, możemy też je zamrozić.
Skórki przechowujemy w lodówce, możemy też je zamrozić.
Spokojnych oraz smacznych świat życzymy !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie...... ho ho ho
Tapenda
Dziękuję i pozdrawiam noworocznie :)
Usuń