Keralskie curry warzywne według Jamiego Olivera


Dziś odrywam się na chwilę od świątecznego menu i dzielę się Wami niezwykle aromatycznym przepisem z programu  "15 minut Jamiego". Przenosimy się do Kerali, przepięknego zakątka na południu Indii.
Warzywne curry jest niezwykle aromatyczne, niestety nie miałam liści curry, które dodawał Jamie, ale i tak wachlarz aromatów i zapachów jest niesamowity. I te kolory na talerzu...Uczta dla oka i podniebienia !





Keralskie curry warzywne według Jamiego 
Olivera

Składniki:
  • 1 średni kalafior
  • 2-3  łyżki oleju rzepakowego
  • 1 czubata łyżeczka gorczycy
  • 1 czubata łyżeczka kozieradki
  • 1 czubata łyżeczka kurkumy
  • 1 kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 dymki
  • 1 papryczka chili
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1 puszka 400 g mleka kokosowego
  • 1 puszka 400 g ciecierzycy 
  • 1 mała puszka 227 g kawałków ananasa

Wykonanie:
Kalafiora kroimy w kliny i rozkładamy na patelni grillowej delikatnie posmarowanej olejem. Gdy pojawią się na nich brązowe paski, przekładamy na drugą stronę.
Na rozgrzanej patelni z olejem przesmażamy nasiona gorczycy i kozieradki oraz kurkumę, po czym dodajemy pokrojone w  ćwiartki pomidory. Chwilę smażymy i przekładamy do rondla.
W blenderze pulsacyjnie miksujemy  obrany imbir, czosnek, dymki i chili, a następnie przekładamy je do rondla z przyprawami. Dodajemy mleczko koksowe, odsączoną ciecierzycę i ananasa, a na koniec zgrillowanego kalafiora. Zwiększamy ogień, aż wszystko się zagotuje. Gotujemy dosłownie chwilę, aby kalafior został al dente.


Komentarze

Prześlij komentarz