Klasyczna sałatka jarzynowa
Klasyczna sałatka jarzynowa |
Klasyk klasyków, królowa polskiej garmażerii, czyli jarzynowa sałatka! Nie może jej zabraknąć na naszych świąteczny stołach. U mnie gości ona zarówno w wigilijnym menu, jak i również w sylwestrowym. Jej wersji jest sporo, każda gospodyni robi ją według swojego smaku. W mojej nie znajdziecie jajek na twardo, ale za to są konserwowe ogórki. Wiem, że w niektórych domach dodaje się do niej tylko i wyłącznie ogórki kiszone.
Sałatka jarzynowa to pierwsze danie, które zaczęłam przyrządzać samodzielnie, a nauczyłam się tego na zajęciach ZPT w szkole podstawowej 😀. Szkoda, że dziś nie ma już takiego przedmiotu!
- 400 g ziemniaków
- 260 g marchewki
- 150 g pietruszki
- 130 g selera
- 150 g ogórków konserwowych
- 200 g groszku konserwowego
- 80 g jabłka
- 1 cebula
- 4 łyżki majonezu
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka francuskiej musztardy
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Ziemniaki dokładnie myjemy, zostawiamy w mundurkach.
- Marchew, pietruszkę i selera obieramy.
- Wszystkie warzywa wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
- Następnie odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
- Wszystkie warzywne składniki sałatki, oprócz groszku oczywiście, kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
- Sałatka najlepiej smakuje, gdy się "przegryzie", więc warto ją zrobić dzień wcześniej.
Uwielbiam jarzynową sałatkę. Masz rację, co dom to przepis. :)
OdpowiedzUsuńU nas daje się jaja, kiszone ogórki i fasolkę czerwoną zamiast groszku. :) I por. :)
Wiesz, to chyba też było moje pierwsze danie. Też na ZPT. :)
Pozdrawiam ciepło Gatito i życzę wszystkiego dobrego w tym roku. :)
W listopadzie robiłam na FB akcję pt. sałatka jarzynowa i dziewczyny wrzucały swoje przepisy. Ależ to była różnorodność :)
UsuńNoworoczne pozdrowionka dla Ciebie również !