Krokiety z pieczarkami
Był już czerwony barszcz wigilijny na zakwasie, więc do kompletu muszą być też krokiety. Krokiety z pieczarkami, to nie jest typowe wigilijne danie, robię je też często w ciągu roku. A ponieważ w Wigilię jemy pierogi z kapustą i grzybami, to żeby nie dublować dań, barszcz podaję właśnie z krokietami z pieczarkami.
Krokiety z pieczarkami
Składniki:
Ciasto naleśnikowe
250 g mąki pszennej
250 ml mleka
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki roztopionego masła
woda mineralna
Farsz
800 g pieczarek
100 g cebuli
sól
pieprz
1 łyżka bułki tartej
olej do smażenia
Panierka
1 jajko
tarta bułka
Wykonanie:
Składniki ciasta, oprócz wody miksujemy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy tyle wody, aby uzyskać ciasto o konsystencji rzadkiej śmietany.
W międzyczasie pieczarki kroimy na plastry, wrzucamy na gorącą patelnię i odparowujemy. Jeśli wytworzy się dużo soku, można go odlać do zlewu. Pieczarki przekładamy do innego naczynia, a na patelni na gorącym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dorzucamy do niej pieczarki i smażymy przez 10 minut. Przyprawiamy i dodajemy tartą bułkę.
Naleśniki smażymy, na każdym naleśniku kładziemy pieczarkowy farsz i ciasno zwijamy wedle upodobania.
Każdy krokiet najpierw obtaczamy w rozkłóconym jajku, a następnie w tartej bułce.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do lekkiego zrumienienia. Podajemy do razu.
Komentarze
Prześlij komentarz