Mielona skórka pomarańczowa
Mielona skórka pomarańczowa |
Zima to sezon na cytrusy, często pojawiają się na naszych stołach. Przy okazji Świąt wykorzystujemy je także do naszych wypieków czy dań z mięsem. W naszej kuchni nie zawsze będzie nam potrzebna kandyzowana skórka pomarańczowa. Czasami moglibyśmy jej użyć jako przyprawy, bez dodatku cukru. Postanowiłam więc ususzyć skórki pomarańczy, a następnie je zmielić. Otrzymałam bardzo aromatyczny proszek, który nada cytrusowego aromatu nie tylko ciastom, ale także innym daniom wytrawnym, gdzie pomarańczowy smak i zapach będzie doskonale pasował.
Zachęcam do wypróbowania w domu ! W miarę jedzenia pomarańczy obrane skórki odkładałam do plastikowego woreczka i trzymałam je w lodówce. Suszyłam gdy miałam ich większą ilość. Pamiętajmy tylko o dokładnym umyciu owoców przed ich obraniem!
Inne przepisy na świąteczne przyprawy
- Świąteczny niezbędnik: przyprawy i przetwory
- Domowa esencja waniliowa
- Przyprawa do piernika II
- Esencja pomarańczowa
- Domowa przyprawa do piernika
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Mielona skórka pomarańczowa
- Obrana skórka z 3 pomarańczy
Wykonanie
- Pomarańcze przed obraniem dokładnie myjemy, a następnie parzymy wrzątkiem.
- Małym nożykiem zdejmujemy biały miąższ ze skórki, powinna nam zostać cienka warstwa samej pomarańczowej skórki.
- Skórkę umieszczamy w suszarce do warzyw i suszymy około 2 godzin.
- Jeśli nie posiadamy suszarki, skórki możemy suszyć w piekarniku w temperaturze 70 stopni.
- Gdy skórki przestygną lekko je kruszymy i mielimy z rozdrabniaczu lub młynku do kawy.
- Skórki przechowujemy w czystym, suchym i szczelnie zamkniętym słoiczku.
podpatruję Twój patent, świetna sprawa!
OdpowiedzUsuńTeż jestem zachwyconą tym sposobem na skórkę pomarańczową :)
Usuń