Pierniczki katarzynki


brazowe-ciastka


Udało mi się w końcu kupić foremkę do katarzynek ! Katarzynki piecze się szybko, a ciasto nie zawiera tłuszczu, to ważna wiadomość dla osób liczących kalorie 😁. Przepis pochodzi z książki "Ciasta domowe" Barbary Bytnerowiczowej, ale korzystałam z też z uwag Doroty.
Po upieczeniu pierniczki są twarde, należny je schować do puszki na co najmniej 2 -3 tygodnie, żeby zmiękły.

Pierniczki katarzynki

Pierniczki katarzynki

Składniki:

  • 200 g miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • kilka łyżek karmelu ( zamiast karmelu dałam 1 czubatą łyżkę kakao)
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 400 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka gęstej śmietany


Wykonanie

Wszystkie składniki zagniatamy na dosyć twarde ciasto, a następnie wałkujemy na grubość 0,5 - 1 cm, katarzynki nie mogą być cienkie. Foremką do katarzynek wykrawamy pierniczki, smarujemy je z wierzchu wodą i pieczemy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 12-15 minut.




Komentarze

Prześlij komentarz