Pierniczki katarzynki
Udało mi się w końcu kupić foremkę do katarzynek ! Katarzynki piecze się szybko, a ciasto nie zawiera tłuszczu, to ważna wiadomość dla osób liczących kalorie 😁. Przepis pochodzi z książki "Ciasta domowe" Barbary Bytnerowiczowej, ale korzystałam z też z uwag Doroty.
Po upieczeniu pierniczki są twarde, należny je schować do puszki na co najmniej 2 -3 tygodnie, żeby zmiękły.
Pierniczki katarzynki
Składniki:
- 200 g miodu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- kilka łyżek karmelu ( zamiast karmelu dałam 1 czubatą łyżkę kakao)
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 400 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka gęstej śmietany
Wykonanie
Wszystkie składniki zagniatamy na dosyć twarde ciasto, a następnie wałkujemy na grubość 0,5 - 1 cm, katarzynki nie mogą być cienkie. Foremką do katarzynek wykrawamy pierniczki, smarujemy je z wierzchu wodą i pieczemy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 12-15 minut.
ale ladniutkie
OdpowiedzUsuńślicznie wyglądają! ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, dziękuję za miłe słowa :)
OdpowiedzUsuńkatarzynki to chyba moje ulubione pierniczki!
OdpowiedzUsuńMnie też bardzo posmakowały, mimo, że jeszcze twarde ;)
UsuńPrzepiękne zdjęcia. Pierniczki są znakiem, że Święta coraz bliżej ....
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
OdpowiedzUsuń