Schab ze słoika

pokrojone w cienkie plasterki mięso
Schab ze słoika


Kolejny pomysł na domową wędlinę, może komuś się przyda do urozmaicenia świątecznego menu ? Był już schab karkowy z pończochy, był schab pieczony w przyprawach, teraz przyszła pora na schab gotowany w słoiku. Schab jest bardzo soczysty, ma piękny kolor dzięki peklosoli i ziołowy aromat, dzięki dodanym przyprawom. 

A w tajemnicy Wam powiem, że u nas w domu największa walka jest o tę galaretkę :-). Do schabu zdecydowanie polecam domowy razowy chleb na żytnim zakwasie.

 

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.



plastry wędliny na drewnianej desce

Schab ze słoika

Czas przygotowania: 6 godzin
Składniki:
  • 1 kg schabu
  • 20 g soli do peklowania
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna jałowca

 

Wykonanie

  • Liście laurowe i jagody jałowca tłuczemy w moździerzu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy, dokładnie je mieszamy.
  • Mięso obwiązujemy sznurkiem, będzie je łatwiej wyjąc ze słoika. 
  • Nacieramy przyprawami schab.
  • Mięso zostawiamy w temperaturze pokojowej na 2- 3 godziny, a następnie wkładamy je do wyparzonego słoika (u mnie o pojemności 1700 ml z szerokim otworem) i dokładnie zamykamy. 
  • Słoik wstawiamy do wysokiego garnka i zalewamy zimną wodą, tak aby sięgała co najmniej do 3/4 wysokości słoika.
  • Mięso w słoiku gotujemy 3 godziny od momentu zagotowania się wody w garnku. 
  • W razie potrzeby należy ją uzupełnić. 
  • Po tym czasie wyłączamy źródło ciepła i zostawiamy słoik w garnku do całkowitego wystygnięcia.
  • Następnie słoik chowany na parę godzin do lodówki, żeby  galaretka się ścięła.
 



Komentarze

  1. Też bym chciała mieć taki magiczny słoik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurcze, Gatito świetny ten pomysł. Lubię takie domowe wędlinki i często robię, ale tak bez zalewy nie robiłam. Pozwolisz, że skorzystam z przepisu.
    Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu, zapraszam ! Zawsze ja korzystam z Twoich przepisów, teraz przyszedł czas na rewanż :)

      Usuń
    2. Witam porannie.
      Zrobiłam ten schab, jest przepyszny i polecam szczerze Twoim fanom. Następnym razem skrócę czas parzenia. Nie wiem Kochanie jak Ty to zrobiłaś, ale ja mojego nie mogę pokroić w plastry, bo jest zbyt miękki. Robiłam wszystko zgodnie z przepisem, może zrobiłam coś nie tak, bo u Ciebie są piękne plastry.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
    3. Danusiu, mój krojony na maszynce, może dlatego ? Poza tym po wystudzeniu całą noc leżał w lodówce...

      Usuń
    4. Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź. Też miałam całą noc w lodówce- chyba sobie kupię maszynkę. Już od dawna się do niej przymierzam i zrobię sobie 1 prezent sama.
      Pozdrawiam już troszkę światecznie!!!

      Usuń
    5. To jest dobry pomysł z tym prezentem :)
      Pozdrowionka !

      Usuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie! A jaki duży ten słoik? I czy nie ma problemu z wyjmowaniem mięsa? I on , ten schab to tak sobie swobodnie w słoju siedzi? Dużo pytań ale przepis mi się podoba tylko wole uściślić :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój słoik ma pojemność 1700 ml i szeroki otwór. Z wyjęciem mięsa nie ma problemu, trzeba nim tylko porządnie potrząsnąć, ale dla ułatwienia sobie sprawy można mięso obwiązać sznurkiem i wtedy wystarczy tylko pociągnąć.
      Tak, schab sobie siedzi swobodnie :) w suchym słoiku, a potem wytwarza się z niego sos, który zamienia się w pyszną galaretkę !

      Usuń
    2. No to pozostaje mi szukać słoja 1700 :) ale zrobię i dam znać :)

      Usuń
    3. Ok, czekam z niecierpliwością :)

      Usuń
    4. Schab leży w lodówie , jutro się zabieram do roboty! Pozdrawiam :)

      Usuń
    5. Fajowo :) Ciekawam efektów !

      Usuń
    6. Wyszedł bardzo smaczny! kroi się świetnie, tylko nie jest tak ładnie równy jak Twój - może następnym razem sznurek? No i strasznie się natrudziłam coby drania ze słoika wydłubać ha ha ha ! Ale fajny przepis - zrobię jeszcze nie raz :)

      Usuń
    7. Beatko, nie o wygląd chodzi, ale o smak :) To najważniejsze ! Zdecydowanie sznurek jest b. pomocny przy wyjmowaniu schabu ze słoika.

      Usuń
  4. Ale boski! Zapisuję do zrobienia :)!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta galaretka spod schabu musi być boska, a i sam schab na pewno zachowuje cudownie wilgotność i przechodzi wszystkimi armatami przypraw. Wypróbuję ten przepis na pewno / chyba już nie przedświątecznie, ale w najbliższej przyszłości /
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, a może byc mieso od szynki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy może być zwykła sól?

      Usuń
    2. Tak, oczywiście, może być, tylko wtedy kolor męsa będzie szarawy.

      Usuń
  7. Oczywiście, że tak ! Każdy rodzaj mięsa będzie pasował, może być karkówka, boczek, łopatka, co kto lubi :). Tylko szynkę dobrze by było osznurować.

    OdpowiedzUsuń
  8. Szyneczka zrobiona, juz zjedzona, była rewelacyjna!!! - jutro powtórka ze schabem w roli głównej :), dziekuje za inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że wszystko się udało i smakowało ! :)

      Usuń
  9. Czy musi być sól peklowa? Czy może być zwykła. Skąd wziąć taki duży słoik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, może być zwykła sól, wtedy schab nie będzie różowawy, tylko szary.
      Mój słoik kupiłam w sklepie z jakimiś przetworami.

      Usuń
  10. http://makutra.com/przetwory/1655-sloik-weck-1500-ml.html
    Czy ten słoik ma podobne wymiary do twojego słoika.
    Czy możeszukać dalej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zerknę w domu wieczorkiem.

      Usuń
    2. Dokładnie mój słoik ma takie same wymiary.
      Jeśli Twój schab będzie dosyć szeroki warto obwiązać go sznurkiem, łatwiej będzie go wtedy wyjąć ze słoika,

      Usuń
    3. Ok już kupuje i pieczemy schabik

      Usuń
    4. Super, na Święta będzie jak znalazł :-).

      Usuń
  11. Nie czepiajcie się tego dużego słoja,ja zrobię w mniejszych,takich dla studenta(zamiast wędzić) na 1 raz,na ok 30 dkg schabu.Będzie więcej słoików ale zawsze schab będzie świeży.Słoiki po mięsiwie w sosie własnym z Biedronki mają szeroką gardziel,nie zwężaną,są świetne,mam takich ze 20 szt.w piwnicy.Dzięki za recepturę,już się oblizuję w oczekiwaniu na ucztę(sam też spróbuję!).Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za podpowiedź :). I życzę smacznego !

      Usuń
  12. A czy wiesz ile można taki schab przechowywać poza lodówką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wszystko zależy od tego jaką masz temperaturę poza lodówką? Jak jest ciepło, to raczej bym nie trzymała wędliny poza nią. Chyba, że będziesz ją trzymał za oknem.

      Usuń
    2. a ile może wytrzymać w lodówce, w nieotwartym słoiku?

      Usuń
    3. Jeśli będzie w zawekowanym słoiku to spokojnie miesiąc.

      Usuń
  13. Jeśli będzie tyndalizowany, to nawet pół roku w chłodnym miejscu, jak kazda konserwa

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak długo schabik może być przechowywany w słoiku?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz