Śledź w sosie czosnkowym
Śledź w sosie czosnkowym |
Wigilia i śledź to dwa nieodłączne elementy, przynajmniej w naszym domu. Śledzia jadamy w wersji tradycyjnej, czyli w oleju z cebulka oraz w śmietanie z jabłkiem i cebulką. Kilkanaście lat temu moja teściowa wynalazła gdzieś przepis na śledzie w sosie czosnkowym, posmakował nam bardzo i od tego momentu wszedł na stałe do naszego świątecznego menu.
Za jego przygotowanie musimy się wziąć wcześniej, gdyż wymaga ona 3-dniowego marynowania. Jednak warto poczekać, dlatego, że korzenna marynata nadaje mu niesamowitego smaku.
Na blogu znajdziecie też przepis na klasycznego śledzia w oleju z cebulą.
Śledź w sosie czosnkowym
Składnik na 4 porcje
Czas przygotowania: 20 minut, marynowanie 3 dni
Składniki:
Marynata
- 1 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu 10%
- 1 cebula
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 10 goździków
- 1 łyżeczka ziarenek gorczycy
- 1 laska cynamonu
- 400 g filetów śledziowych a la matjas
- 4 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki
Wykonanie
Cebule kroimy w krążki, składniki marynaty zagotowujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wkładamy do niej filety śledziowe, przykrywamy i odstawiamy na 3 dni w chłodne miejsce.
Po tym czasie śledzia odcedzamy, zostawiamy na sitku do całkowitego odcieknięcia.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
W misce mieszamy wszystkie składniki sosu. Możemy użyć samej śmietany i nie dodawać jogurtu naturalnego.
Ja od jakiegoś czasu mieszam jednak śmietanę z jogurtem, sos będzie wtedy nieco lżejszy.
Następnie filety kroimy w dzwonka, wkładamy do sosu i mieszamy.
Na koniec odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce.
Wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńRobiłam śledzie z czosnkiem i majerankiem.
Ale w oleju.Octu nie jadam...
Jak się przełamię,to spróbuję Twojej wersji.
Aniu, a może spróbujesz marynować w mniejszej ilości octu i nie w 10%, tylko jakimś lżejszym ? Często podaje te śledzie i nie było nikogo komu by nie smakowały ! Chyba muszę Cę zaprosić :)
UsuńU mnie czosnek to jedna z najwazniejszych przypraw, więc przepis Twój bardzo mi się podoba. Pokuszę się na niego, tylko powiedz mi jakie to są śledzie - solone? takie jak matiasy ? Będę wdzieczna za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam niedzielnie!!!
Danusiu, śledzie a la matias Lisnera.
UsuńDziekuję Ci Gatito.
UsuńW sosie czosnkowym jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam, to śledzie z charakterem :)
UsuńU Ciebie już bardzo świątecznie...ciekawy przepis na śedzie..zapisałam. pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńŚwięta się zbliżają wielkimi krokami ! Zapraszam, jeszcze będzie parę świątecznych przepisów :)
OdpowiedzUsuńPrzepis może być ciekawy :) Kiedyś spróbowałam kupowanych śledzi czosnkowych w śmietanie. Od tamtej pory postanowiłam również takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńTo nasze ulubione świąteczne śledzie. Myślę, że Ci posmakują :-).
UsuńŚledzie wyszły smaczne, tylko chyba gdzieś popełniłam błąd bo wyszły bardzo miękkie- aż za bardzo!
UsuńDzięki za przepis!
Bardzo się cieszę :-). Natomiast co do ich miękkości, to wszystko zależy od tego jakie śledzie się trafią, także o Twoim błędzie nie mam mowy. No chyba, że włożyłaś je do ciepłej zalewy ;-).
Usuńzrobiłam jako próbę przedświąteczna - REWELACJA!!!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
Basia
Super, bardzo się cieszę, że smakuje :).
Usuńzrobiłam jako próbę przedświąteczna - REWELACJA!!!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
Basia