Śledź w sosie czosnkowym


paski ryby na białym talerzu
Śledź w sosie czosnkowym


Wigilia i śledź to dwa nieodłączne elementy, przynajmniej w  naszym domu. Śledzia jadamy w  wersji tradycyjnej, czyli w oleju z cebulka oraz w śmietanie z jabłkiem i cebulką. Kilkanaście lat temu moja teściowa wynalazła gdzieś przepis na śledzie w sosie czosnkowym, posmakował nam bardzo i od tego momentu wszedł  na stałe do naszego świątecznego menu. 

Za jego przygotowanie musimy się wziąć wcześniej, gdyż wymaga ona 3-dniowego marynowania. Jednak warto poczekać, dlatego, że korzenna marynata nadaje mu niesamowitego smaku.

Na blogu znajdziecie też przepis na klasycznego śledzia w oleju z cebulą.



kawałki ryby w białym sosie z koperkiem


Śledź w sosie czosnkowym

Składnik na 4 porcje
Czas przygotowania: 20 minut,  marynowanie 3 dni

Składniki:
Marynata
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 1 cebula
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 goździków
  • 1 łyżeczka ziarenek gorczycy
  • 1 laska cynamonu
 
  • 400 g  filetów śledziowych a la matjas
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki


Wykonanie

Cebule kroimy w krążki, składniki marynaty zagotowujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wkładamy do niej filety śledziowe, przykrywamy i odstawiamy na 3 dni w chłodne miejsce.
Po tym czasie śledzia odcedzamy, zostawiamy na sitku do całkowitego odcieknięcia.
Czosnek przeciskamy przez praskę. 
W misce mieszamy wszystkie składniki sosu. Możemy użyć samej śmietany i nie dodawać jogurtu naturalnego. 
Ja od jakiegoś czasu mieszam jednak śmietanę z jogurtem, sos będzie wtedy nieco lżejszy.
Następnie filety kroimy w dzwonka, wkładamy do sosu i mieszamy.
Na koniec odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce.
 
 
dzwonka sledzia w białym sosie
  

Komentarze

  1. Wyglądają pysznie!
    Robiłam śledzie z czosnkiem i majerankiem.
    Ale w oleju.Octu nie jadam...
    Jak się przełamię,to spróbuję Twojej wersji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, a może spróbujesz marynować w mniejszej ilości octu i nie w 10%, tylko jakimś lżejszym ? Często podaje te śledzie i nie było nikogo komu by nie smakowały ! Chyba muszę Cę zaprosić :)

      Usuń
  2. U mnie czosnek to jedna z najwazniejszych przypraw, więc przepis Twój bardzo mi się podoba. Pokuszę się na niego, tylko powiedz mi jakie to są śledzie - solone? takie jak matiasy ? Będę wdzieczna za odpowiedź.
    Pozdrawiam niedzielnie!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. W sosie czosnkowym jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam, to śledzie z charakterem :)

      Usuń
  4. U Ciebie już bardzo świątecznie...ciekawy przepis na śedzie..zapisałam. pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Święta się zbliżają wielkimi krokami ! Zapraszam, jeszcze będzie parę świątecznych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis może być ciekawy :) Kiedyś spróbowałam kupowanych śledzi czosnkowych w śmietanie. Od tamtej pory postanowiłam również takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nasze ulubione świąteczne śledzie. Myślę, że Ci posmakują :-).

      Usuń
    2. Śledzie wyszły smaczne, tylko chyba gdzieś popełniłam błąd bo wyszły bardzo miękkie- aż za bardzo!
      Dzięki za przepis!

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę :-). Natomiast co do ich miękkości, to wszystko zależy od tego jakie śledzie się trafią, także o Twoim błędzie nie mam mowy. No chyba, że włożyłaś je do ciepłej zalewy ;-).

      Usuń
  7. zrobiłam jako próbę przedświąteczna - REWELACJA!!!

    pozdrawiam :)
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  8. zrobiłam jako próbę przedświąteczna - REWELACJA!!!

    pozdrawiam :)
    Basia

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz