Małe pączki z cukrem pudrem
Karnawał w pełni, przed nami kolejny imprezowy weekend. Trzeba go więc jakoś osłodzić, zgodnie z tym co nakazuje kulinarna tradycja. Tym razem będą to małe pączusie w obłoczku cukru pudru. Nieważne, że nieco kaloryczne, raz do roku można sobie na takie szaleństwo pozwolić. Pamiętajmy tylko, żeby do ciasta dodać spirytus, zapobiega on wchłanianiu się tłuszczu. I po takim zabiegu wyrzuty sumienia z powodu zjedzenia pączków od razu mniejsze !
Inspiracja Kwestia smaku.
Małe pączki z cukrem pudrem
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 125 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 20 g rozpuszczonego masła
- 1 łyżka spirytusu
Dodatkowo:
- 750 g smalcu lub 750 ml oleju rzepakowego
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Do miski wlewamy letnie mleko, dodajemy pokruszone drożdże, jedną łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W osobnej misce jajko i żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dosypać przesianą mąkę z dodatkiem soli i dodać wyrośnięte drożdże, po czym przy pomocy miksera z hakami wyrobić elastyczne i lśniące ciasto. Wyrabianie powinno nam zająć 20 minut, a ciasto powinno się odklejać od ścianek miski. Wtedy do ciasta dodajemy ostudzone roztopione masło i spirytus, wyrabiamy do momentu, kiedy wszystkie składniki się połączą. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.
Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i je odgazowujemy. Następnie dzielimy na porcje wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulki, które przekładamy na blaszkę do pieczenia posypaną mąką. Blaszkę ustawiamy w ciepłym miejscu i pozwalamy wyrastać pączkom 30 - 45 minut.
W międzyczasie w głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz (ja tradycyjnie smażę na smalcu), robimy to na małym ogniu, aby temperatura wzrastała powoli. Gdzieś wyczytałam, że dobrym sposobem na sprawdzenie czy temperatura jest już odpowiednia jest włożenie do gorącego tłuszczu drewnianego trzonka od łyżki. Jeśli bąbelkuje, to można już smażyć pączki.
Wyrośnięte paczki wkładamy partiami do rondla, nie może ich być za dużo, bo wtedy spadnie temperatura tłuszczu i nie będą się smażyć, tylko chłonąć tłuszcz. Gdy pączki się zrumienią z jednej strony przekładamy je łyżką cedzakową na drugą.
Usmażone wyjmujemy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami kuchennymi. Gdy pączki wystygną posypujemy je cukrem pudrem, albo w nim je obtaczamy.
Dzisiaj na moim blogu też pączki w pudrze :)
OdpowiedzUsuń:-))) To idę podejrzeć !
UsuńUrocze! Takie na jeden gryz :)
OdpowiedzUsuńNo i w związku z tym mniej kaloryczne ;-))))
UsuńZnowu karnawałowe specjały i jak tu żyć,żeby nie tyć , jak tu życ?
OdpowiedzUsuńDobre takie małe pączusie , podzielne, a przepis prosty,świetny
Bożenko, chyba się nie da !
UsuńA poza tym, raz do roku to można, jest wytłumaczenie ;-)))
świetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń