Ciasto marchewkowe z polewą
Ciasto marchewkowe już jakiś czas temu podbiło nasze serca, choć nie powiem, pierwszy raz piekłam je z małą niepewnością... marchewka i ciasto ? Dzisiaj prezentuję ciasto marchewkowe w wersji bogatszej, czyli przekładane krem. Tutaj kolejne zaskoczenie: śmietankowy słony serek jako masa do ciasta ? Nic bardziej mylnego, okazało się, że lekko słonawy serek śmietankowy doskonale komponuje się z ciastem.
Jeśli do tej pory nie próbowaliście jeszcze marchewkowego ciasta, serdecznie zachęcam do upieczenia. Moim zdaniem to jedno z najlepszych ciast !
Inspirowałam się przepisem z bloga Kwestia smaku, ale lekko go zmodyfikowałam.
Ciasto marchewkowe z polewą
Składniki:
Ciasto
Polewa
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 100 g trzcinowego cukru
- 75 g cukru zwykłego
- 150 g startej drobno marchewki
- 150 g ananasa
- 150 ml oleju rzepakowego
- 50 g wiórków koksowych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/3 łyżeczki mielonych goździków
Polewa
- 100 g serka śmietankowego
- 30 g masła
- 50 g cukru pudru
Wykonanie:
Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Dolewamy powoli olej cały czas miksując, a następnie startą marchewkę, wiórki kokosowe i przyprawy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy do ciasta i miksujemy. Na koniec wrzucamy pokrojony w kostkę ananas, dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, ciasto wlewamy do małej foremki keksowej i pieczemy około 60-70 minut. Najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe.
Ciasto studzimy na kratce.
W międzyczasie możemy przygotować polewę. Cukier puder ucieramy z masłem na puszystą masę, potem dodajemy serek i wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Gdy ciasto już całkowicie wystygnie kroimy je wzdłuż na pół. Dół ciasta smarujemy połową polewy i przykrywamy ciastem, lekko dociskając. Drugą częścią polewy smarujemy wierzch ciasta.
Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Dolewamy powoli olej cały czas miksując, a następnie startą marchewkę, wiórki kokosowe i przyprawy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy do ciasta i miksujemy. Na koniec wrzucamy pokrojony w kostkę ananas, dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, ciasto wlewamy do małej foremki keksowej i pieczemy około 60-70 minut. Najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe.
Ciasto studzimy na kratce.
W międzyczasie możemy przygotować polewę. Cukier puder ucieramy z masłem na puszystą masę, potem dodajemy serek i wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Gdy ciasto już całkowicie wystygnie kroimy je wzdłuż na pół. Dół ciasta smarujemy połową polewy i przykrywamy ciastem, lekko dociskając. Drugą częścią polewy smarujemy wierzch ciasta.
Uwielbiam marchewkowe ciacha! :) musze zrobic!
OdpowiedzUsuńKoniecznie, ja też je uwielbiam !
UsuńBardzo lubię marchewkowce, Twój wygląda niezwykle kusząco (wersja z takim kremem to zdecydowanie moja ulubiona :)).
OdpowiedzUsuńDo tej pory robiłam bez kremu i to był mój błąd ;)
Usuńj
OdpowiedzUsuńRobiłam to ciasto już 2 razy, jest pyyyszne:) bede je robiła czesciej, dziekuje za przepis:D
OdpowiedzUsuńBaaardzo się cieszę :) I smacznego :-)
Usuń