Maślane rogaliki z makiem


W weekend wspólnie z Małgosią i innymi dziewczynami w cyklu Wypiekanie na śniadanie piekłyśmy maślane rogale z makiem. Przepis został zaczerpnięty z bloga o wdzięczniej nazwie Ciastko z dziurką.

Rogale wyszły pyszne, miękkie, puchate, lekko słodkawe, takie jak lubię. A  przy okazji mogłam po raz pierwszy przetestować  kamień do pieczenia, który ostatnio kupiłam. Myślę, że zdał egzamin doskonale. A do przepisu na maślane rogaliki będę jeszcze nie raz i nie dwa wracać.




Maślane rogaliki z makiem

Składniki:
500 g mąki pszennej chlebowej
2 łyżki miodu
5-6 łyżek ciepłej wody
30 g świeżych drożdży
100 ml mleka
50 g masła
1 jajko
1/4 szklanki cukru

Dodatkowo:
1 jajko
mak



Wykonanie:
Wodę mieszamy z pokruszonymi drożdżami, 4 łyżkami mąki i łyżką cukru. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczamy i zalewamy mlekiem. Do zaczynu z drożdży dodajemy dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.  Miskę z ciastem przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony maka blat, dzielmy na 2 części i wałkujemy na kształt koła o średnicy około 30 cm. Każe koło dzielimy na 8 równych trójkątów, a następnie zwijamy w rogaliki, zaczynając od szerszej części ciasta. Rogaliki układamy na blasze, przykrywamy ściereczką i pozwalamy im wyrastać około 60 minut. Wtedy malujemy ja rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wsuwamy blaszkę i pieczemy rogaliki około 15-20 minut z termoobiegiem.




Razem ze mną piekły:
Małgosia z Smaków Alzacji
Joanna z Różowej kuchni
Kasia z Kasia.in
Justyna  z Mama i pomocnicy
Monika z Matka wariatka
Iza ze Smacznej pyzy
Daria z Breakfast
Grażyna z Grażyna gotuje
Justyna  z Gotowania i pieczenia 

Komentarze

  1. Sa super i do tego pyszne, dzięki za wspólne pieczenie i do następnego :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne! !!!! U mnie właśnie ciasto rośnie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadałabym takiego rogaliczka! Uwielbiam drożdżowe wypieki - koniecznie muszę wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie piękne w środku:)) super! do następnego Weekendu:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Małgosiu za super przepis :-)
      Do następnego !

      Usuń
  5. Wspaniałe i jakie piękne zdjęcia :) , dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale nas się nazbierało, co ? fajne takie wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ładne rogalik, dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja już do niego wracałam, bo takie są pyszne:). Twoje ślicznie się upiekły .... bardzo mi się podoba twoj serduszkowy koszyk:) pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu, mnie też przypadły do gustu. Dziękuję za miłe słowo :-)
      A koszyk upolowany w TK Maxxie.
      Do następnego :-)

      Usuń
  9. Witam serdecznie,przegladalam blogi szukając przepisów i natknelam sie na Pani blog,sceptycznie podchodząc,mogę stwierdzić,ze przepisy z Pani bloga sa pyszne.Robilam sos jogurtowo-ziolowy i ten przepis zagości u mnie już na dluzej;).Dzisiaj robiłam rogaliki maślane,wyszly super.Robilam tez mufinki z marchewka i po raz pierwszy nie wyszly mi"zakalce";).pozdrawiam i na pewno zagoszczę na Pani blogu troszkę dluzej:).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, pięknie dziękuję za tak miłe słowa :). Bardzo się cieszę, że moje inspiracje przypadły Ci do gustu. Rozgość się proszę :).

      Usuń

Prześlij komentarz