Pâté z drobiowych wątróbek
Piekłam → bagietki z kozim serem, czerwoną cebulka i rozmarynem i pomyślałam sobie, że przydałoby się coś dobrego do ich posmarowania. Bagietka, nieodzowny element kuchni francuskiej, więc i ciąg dalszy powinien być francuski...
A ponieważ uwielbiam wszelakie smarowidła, padło na pâté z drobiowych wątróbek. Poszperałam w necie i oto moja wersja tego dania. Duet chrupiąca bagietka z kozim serem i pâté rewelacyjna!
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Pâté z drobiowych wątróbek
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 500 g drobiowych wątróbek
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki smalcu
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- 60 ml whisky
- 2 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
- 3 łyżki roztopionego masła
Wykonanie
- Na patelni rozgrzewamy smalec, wkładamy i wątróbki i smażymy do momentu, aż wątróbki się przyrumienią, ale w środku pozostaną lekko różowe.
- Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
- Usmażone wątróbki przekładamy do miski, a na patelni smażymy czosnek i cebulę, do lekkiego zeszklenia.
- Następnie warzywa zalewamy whisky, mieszamy i zawartość patelni wkładamy do miski z wątróbkami.
- Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie blendujemy.
- Następnie masę przekładamy do miseczki i polewamy roztopionym masłem.
- Wkładamy do lodówki podajemy schłodzone.
Smacznie się zapowiada :) bardzo dziękuję za udział w konkursie
OdpowiedzUsuńCała przyjemność po mojej stronie :)
UsuńBardzo lubię pate i wykorzystam smalczyk:-)
OdpowiedzUsuńW takiej odsłonie jadłam go po raz pierwszy, na 100% zagości znowu na moim stole !
UsuńSzybki sposób na mięsne smarowidło do chlebka !
OdpowiedzUsuń