Roladki z francuskiego ciasta z łososiem


Jutro ostatnia sobota karnawału ! Moja dzisiejsza propozycja to szybka przekąska, która może być podana na zimno lub na ciepło. Będzie idealna  jako uzupełnienie szwedzkiego stołu, obok na przykład jajek faszerowanych pastą łososiowąJej przygotowanie jest bardzo proste, a efekt, jak widać na zdjęciach, również miły dla oka. Przepis pochodzi z książki "Pascal kontra Okrasa" wydanej przez Lidla, urozmaiciłam go tylko odrobinę świeżym koperkiem dodanym  do łososia.





Roladki z francuskiego ciasta z łososiem

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 150 g wędzonego łososia
  • 1 opakowanie serka śmietankowego
  • koperek
  • pieprz
  • 1 jajko


Wykonanie:
Ciasto wyjmujemy z lodówki, pozwalamy mu się lekko ocieplić, a następnie je rozwijamy. 
Brzegi ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem. Ciasto wzdłuż dłuższego boku smarujemy serkiem, rozkładamy łososia, posypujemy koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Ciasto rulujemy i smarujemy jajkiem, następnie kroimy w plasterki o grubości mniej więcej 2 cm. Roladki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matę, malujemy jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.


Komentarze

Prześlij komentarz