Schab z warkoczem pieczony w majeranku
Kolejna propozycja na domową wędlinę bez chemicznych ulepszaczy czy wzmacniaczy smaku. Jej wykonanie nie sprawia kłopotu, wyjdzie smaczna każdemu, nawet temu mniej wprawnemu kucharzowi.
Do pieczeni zawsze wybieram schab z warkoczem, ma on wtedy odrobinę tłuszczyku, co powoduje, że w czasie pieczenia mięso nie wysycha. W tym kawału który piekłam, warkocz był akurat bardzo duży, co widać dokładnie na zdjęciu Schab można podać również na ciepło, jako danie obiadowe, z dodatkiem sosu.
Schab z warkoczem pieczony w majeranku
Składniki:
1,5 kg schabu wieprzowego z warkoczem
2-3 łyżki majeranku
około 1 łyżeczki soli
około 1 łyżeczki słodkiej papryki
pieprz
olej
olej
Wykonanie:
Mięso płuczemy pod zimną wodą, lekko osuszamy papierowym ręcznikiem.
Wszystkie przyprawy mieszamy w żaroodpornym naczyniu, w którym będziemy piekli schab, następnie obtaczamy nimi dokładnie mięso.
Naczynie przykrywamy i odstawiamy w chłodnie miejsce na noc lub na 5-6 godzin.
Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, schab skrapiamy delikatnie olejem rzepakowym i wkładamy z przykrytym naczyniu do piekarnika.
Pieczemy 1,5 godziny. Odstawiamy do wystygnięcia w naczyniu.
pyszny musi być:)
OdpowiedzUsuń