Schab z warkoczem pieczony w majeranku

plastry-wedliny-ma-desce

Kolejna propozycja na domową wędlinę bez chemicznych ulepszaczy czy wzmacniaczy smaku. Jej wykonanie nie sprawia kłopotu, wyjdzie smaczna każdemu, nawet temu mniej wprawnemu kucharzowi.
Do pieczeni zawsze wybieram schab z warkoczem, ma on wtedy odrobinę tłuszczyku, co powoduje, że w czasie pieczenia mięso nie wysycha.  W tym kawału który piekłam, warkocz był akurat bardzo duży, co widać dokładnie na zdjęciu Schab można podać również na ciepło, jako danie obiadowe, z dodatkiem sosu.


Schab z warkoczem pieczony w majeranku

Składniki:
1,5 kg schabu wieprzowego z warkoczem
2-3 łyżki majeranku
około 1 łyżeczki soli
około 1 łyżeczki słodkiej papryki
pieprz
olej



Wykonanie:
Mięso płuczemy pod zimną wodą, lekko osuszamy papierowym ręcznikiem.
Wszystkie przyprawy mieszamy w żaroodpornym naczyniu, w którym będziemy piekli schab, następnie obtaczamy nimi dokładnie mięso.
Naczynie przykrywamy i odstawiamy w chłodnie miejsce na noc lub na 5-6 godzin.
Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, schab skrapiamy delikatnie  olejem rzepakowym i wkładamy z przykrytym naczyniu do piekarnika.
Pieczemy 1,5 godziny. Odstawiamy do wystygnięcia w naczyniu.

Komentarze

Prześlij komentarz