Walentynkowe magdalenki
Walentynki już jutro ! Jeśli nie macie żadnego pomysłu ani zbyt wiele czasu, żeby coś przygotować, to podpowiadam Wam dziś jak zrobić szybkie, wilgotne i pyszne babeczki. Magdalenki przygotowuje się bardzo łatwo, zawsze wychodzą, a więc są idealne nawet dla niewprawnej, jeśli chodzi o pieczenie ręki. Wszystkie składniki po prostu ubijamy mikserem.
Klasyczne magdalenki, to francuskie ciastka o kształcie muszelki, ale myślę, że z okazji Walentynek, wyjątkowo ten kształt możemy troszkę zmienić :-)
Walentynkowe magdalenki
Składniki:
- 3 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 125 g cukru
- 50 ml mleka
- 100 ml oleju rzepakowego
- 8 g proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dalej miksując dodajemy powoli olej, połowę mąki, mleko, proszek do pieczenia i resztę mąki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Silikonowe foremki w kształcie serca wypełniamy do 3/4 ciastem i ustawiamy na blaszce, blaszkę wkładamy do piekarnika.
Magdalenki pieczemy około 25 minut.
Gdy przestygną posypujemy cukrem pudrem.
pyszne serduszka:)
OdpowiedzUsuń