Chleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem i ziarnami na zakwasie
Dziś na blogu wariacja na temat chleba razowego pszenno żytniego, który piekłam już jakiś czas temu. W nowej wersji mąkę pszenną razową zastąpiłam mąką orkiszową 2000, a do ciasta dodałam jeszcze 2 łyżki ciemnego słodu żytniego. Dzięki temu chleb nabrał pięknego ciemnego koloru i wyjątkowego smaku i zapachu. Przepis ten jest bardzo prosty, a chleb zawsze się udaje. Pamiętajmy tylko, żeby do chleba dodawać aktywny zakwas, to znaczy taki, który był dokarmiony 12 godzin wcześniej. To bardzo istotny element przy pieczeniu chleba na zakwasie,
Chleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem i ziarnami na zakwasie
Składniki I etapu:
- 100 g aktywnego zakwasu żytniego
- 100 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
- 200 g maki żytniej razowej
- 130 g letniej wody
Wszystkie składniki wymieszać dodając tyle wody, aby się utworzyła miękka masa. Przykryć folią spożywczą i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej.
*Jeśli chcemy piec chleb po południu, mieszamy składniki zaczynu rano, a II etap robimy po południu.
Składniki 2 etapu:
- 180 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
- 200 g maki żytniej razowej
- 1,5 łyżeczki soli
- 50 g ziaren słonecznika
- 50 g siemienia lnianego
- 2 łyżki ziaren czarnuszki
- 2 łyżki słodu ciemnego żytniego
- letnia woda
Wykonanie:
Rano mieszamy ze sobą składniki obydwu etapów, dodając tyle wody, aby powstało luźne ciasto. Pozostawić 10 minut, aby odpoczęło a następnie przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia większej keksówki.
Ciasto przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2,5-3 godziny.
Wierzch chleba spryskać wodą i posypać ziarnami.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, wstawić chleb. Piec ok. 1 godzinę. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, studzić na kratce.
apetyczny chlebek :) pozdrawiam M.
OdpowiedzUsuń