Domowe lody pomarańczowe


Moje dziewczyny męczyły mnie o lody... Maszynka stała od dawna nieużywana, przyszła więc pora zrobić miejsce w zamrażarce i z wiosną wrócić do produkcji tego zimnego deseru. Przez całą zimę nosiłam się z z zamiarem zrobienia lodów pomarańczowych, bo przetwarzałam pomarańcze na różne sposoby, ale co wyjrzałam za okno, to zimno i jakoś nie nastrajało mnie to, żeby się jeszcze chłodzić od środka :-). Teraz już ładnie świeci słonko, więc pora na lody znakomita.

Domowe lody pomarańczowe

Składniki:
  •  3 żółtka jaj
  • 200 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 70 g cukru
  • 50 g domowego cukru waniliowego
  • 500 g pomarańczy + 2 łyżki cukru 


Wykonanie:
Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone !

Pomarańcze dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem. Najpierw nad garnkiem ścieramy z nich skórkę, a później obieramy, pozbywamy się albedo, czyli białek skórki i kroimy w małe kawałki. Wrzucamy do garnka, zasypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy na godzinę. Następnie gotujemy na małym ogniu do momentu, aż trochę się rozpadną, a sok nieco odparuje. Odstawiamy owoce do ostudzenia, a następnie wkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia. Pomarańcze możemy albo zblendować, jeśli nie lubimy kawałków owoców  lodach,  albo rozgnieść widelcem.
Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno.
Następnie masę żółtkową, kremówkę i pomarańcze mieszamy delikatnie do połączenia składników.
Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy do niej masę lodową.
Lody kręciłam 60 minut. Następnie mrozimy  je w zamrażarce przez kolejne 3 godziny.

Komentarze

  1. Prawie nikt nie ma w domu maszynki do lodów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, to pojęcie względne ;-). W sezonie są dostępne maszynki do lodów w różnych marketach, za bardzo przyzwoitą cenę.
      Natomiast jeśli nie posiadamy maszynki, lody możemy przygotować przy pomocy miksera, trzeba wtedy lody miksować co 30 minuty, żeby się równomiernie mroziły :-).

      Usuń
  2. Dziendobry.Szukalam i szukałam przepisu na lody pomarańczowe bo mnie męczył mój syn....
    Idealny przepis, proporcje idealne .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry! Bardzo się cieszę, smacznego :).

      Usuń
  3. Troszkę jest roboty przy obieraniu i oczyszczaniu pomarańczy z błonek (ja przynajmniej tego bardzo nie lubię), ale warto poświęcić ten czas, ponieważ efekt końcowy jest świetny!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz