Kokardki w sosie szpinakowym z ricottą
Kuchnia fusion... co to jest ? Z czym to się je ? Ilu kucharzy, tyle różnorakich propozycji. Teoria mówi, że jest to łączenie ze sobą tradycyjnych przepisów z różnych stron świata, tak aby stworzyć nową kulinarną wariację na ich temat. Sztuka trudna albo prosta, wszystko zależy od punktu widzenia i indywidualnego spojrzenia na potrawę.
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku 450 g
- 250 g ricotty
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- świeżo starty parmezan
- 1 opakowanie kokardek
- oliwa z oliwek EV
Wykonanie:
Szpinak rozmrażamy i odparowujemy na patelni z odrobiną oliwy, dodajemy posiekany drobniutko czosnek, lekko go przesmażamy ze szpinakiem. Warzywa odstawiamy z ognia, dodajemy do nich ricottę, przyprawy i dokładnie mieszamy i przykrywamy, żeby nie wystygł.
W międzyczasie makaron gotujemy zgodnie z sugestiami producenta na opakowaniu, pamiętając aby przy odcedzaniu zostawić 2-3 łyżki wody z gotowania. Dodamy je do sosu szpinakowego, żeby go lekko rozrzedzić. Gorący makaron od razu mieszamy z sosem, nakładamy na talerze i obficie posypujemy parmezanem.
smaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuńlubię ;-)
OdpowiedzUsuńkocham szpinak! a połączenie z ricottą musi smakować rewelacyjnie!