Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami
Tym razem na blogu ciasto zrobione przez moją starszą córkę, rewelacyjny sernik na zimno. Inspirację czerpała z książki Doroty Świątkowskiej Moje wypieki, ale tym razem postanowiła wzbogacić go o ciasteczkowy spód. Sernik robi się bardzo szybko, a samo wykonanie nie jest zbyt skomplikowane. Najgorsze jest tylko to czekanie..., choć na szybko można się zadowolić wylizaniem miski :-).
Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami
Składniki
Na spód:
- 180 g czekoladowych ciastek wieloziarnistych
- 2 łyżeczki kakao
- 60 g roztopionego masła
Na masę serową
- 500 g twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego
- 300 g białej czekolady
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 150 ml kremówki 36%
- 2 płaskie łyżki żelatyny
- 500 g świeżych truskawek
Wykonanie:
Ciasteczka miksujemy razem masłem i kakao.
Spód tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy folią spożywczą, a na nią wysypujemy herbatniki i lekko dociskamy je do dna. Tortownicę wkładamy do lodówki.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pamiętając, że biała czekolada topi się w niższej temperaturze niż zwykła i może się nam zważyć.
Twaróg miksujemy z lekko ciepłą czekoladą, dodajemy wanilię.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku, około 1/3 szklanki.
W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno zimną kremówkę. Do twarogu dodajemy ubitą śmietanę, delikatnie mieszamy, dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na herbatnikowy spód i wkładamy do lodówki na cała noc.
Przed podaniem dekorujemy truskawkami.
pyszności jeszcze te truskawki:) rewelacja:d
OdpowiedzUsuńWygląda ładnie,ale jak jeść te truskawki z szypułkami.
OdpowiedzUsuńWystarczy je usunąć.
Usuńoch, pysznie!
OdpowiedzUsuń