Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami

bialy-sernik-na-drewnianej-tacy

Tym razem na blogu ciasto zrobione przez moją starszą córkę, rewelacyjny sernik na zimno. Inspirację czerpała z książki Doroty Świątkowskiej Moje wypieki, ale tym razem postanowiła wzbogacić go o ciasteczkowy spód. Sernik robi się bardzo szybko, a samo wykonanie nie jest zbyt skomplikowane. Najgorsze jest tylko to czekanie..., choć na szybko można się zadowolić wylizaniem miski :-).


 Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami

Składniki
Na spód:
  • 180 g czekoladowych ciastek wieloziarnistych
  • 2 łyżeczki kakao
  • 60 g roztopionego masła

Na masę serową
  • 500 g twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego
  • 300 g białej czekolady
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 150 ml kremówki 36%
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 500 g świeżych truskawek 


Wykonanie:
Ciasteczka miksujemy razem  masłem i kakao.
Spód tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy folią spożywczą, a na nią wysypujemy herbatniki i lekko dociskamy je do dna. Tortownicę wkładamy do lodówki.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pamiętając, że biała czekolada topi się w niższej temperaturze niż zwykła i może się nam zważyć. 
Twaróg miksujemy z lekko ciepłą czekoladą, dodajemy wanilię. 
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku, około 1/3 szklanki.
W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno zimną kremówkę. Do twarogu dodajemy ubitą śmietanę, delikatnie mieszamy, dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na herbatnikowy spód i wkładamy do lodówki na cała noc.
Przed podaniem dekorujemy truskawkami.

Komentarze

Prześlij komentarz