Słodkie ślimaczki z francuskiego ciasta z budyniem
Oto prosty sposób na szybkie słodkie ślimaczki z gotowego ciasta francuskiego. Idealne dla kulinarnych leniuszków lub dla tych co nie mają zbyt dużej wprawy w pieczeniu ciast. Ich przygotowanie nie jest ani pracochłonne ani trudne, nie zajmie też nam dużo czasu. A z talerza znikają tak samo jak się je robi, czyli szybko :-).
Słodkie ślimaczki z francuskiego ciasta z budyniem
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 400 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- parę łyżek mieszanki kandyzowanego ananasa, melona i maracui
- 1 jajko
Wykonanie:
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, z tym, że dodajemy mniej mleka. W mleku rozpuszczamy też od razu cukier.
Gdy budyń lekko przestygnie dodajemy do niego masło i dokładnie mieszamy. W trakcie stygnięcia budyniu, mieszamy go do czasu do czasu, żeby nie utworzył się na nim kożuch.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwijamy, rozsmarowujemy na nim wystudzony budyń, posypujemy owocami i zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Ciasto malujemy rozkłóconym jajkiem. Następnie ostrym nożem kroimy w plastry o szerokości 2,5 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut.
Roladki zdejmujemy z blachy, dopiero gdy lekko przestygną.
świetnie wyglądają:) pyszny pomysł:)
OdpowiedzUsuń