Sos śmietanowy z szynką i gorgonzolą


Kolejny przepis na szybki sos do makaronu, (obok ostatnio dodanego sosu szpinakowego), czyli to co pracujące panie domu lubią najbardziej ! Do sosu wykorzystałam ser gorgonzola, ale oczywiście może to być każdy inny ser pleśniowy, wszystko zależy od Waszego smaku, czy też od zrobionego na szybko przeglądu lodówki.  I jeszcze jedna rzecz, którą podpatrzyłam u Jamiego Olivera: nie wylewajcie całej wody z ugotowanego makaronu, zostawcie parę łyżek i wymieszajcie je z  sosem i ugotowanym makaronem. A potem jeszcze trochę koniecznie świeżo startego parmezanu i pyszne danie gotowe.


Sos śmietanowy z  szynką i gorgonzolą

Składniki:
2 podłużne topione serki śmietankowe 
400 ml gęstej śmietany 
100 g sera gorgonzola
100 g szynki konserwowej
sól
świeżo zmielony pieprz
1 ząbek czosnku
odrobina płatków chili
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 łyżki świeżo startego parmezanu do posypania



Wykonanie:
Do garnuszka wrzucamy oba serki, wlewamy śmietanę, dodajemy pokruszoną gorgonzolę i podgrzewamy na bardzo małym ogniu do całkowitego roztopienia się serków. Jest bardzo ważne, aby ogień był mały, inaczej śmietana może się nam zważyć. Gdy serki się rozpuszczą dodajemy pokrojoną  w kostkę szynkę i przyprawy. Dalej delikatnie podgrzewamy przez 5-10 minut, a na sam koniec dodajemy dokładnie posiekany i rozgnieciony ząbek czosnku i mieszamy sos. 
Podajemy z ulubionym makaronem i posypujemy parmezanem.


Komentarze

Prześlij komentarz