Szynka pieczona w ziołach
Zbliżają się Święta wielkanocne, więc powoli trzeba kompletować listę potraw, które możemy przygotować na świąteczny stół. Dziś jedna z propozycji mięsnych, czyli pieczona szynka w ziołach, która możemy potem wykorzystać na dwa sposoby: pokroić jak wędlinę i zjeść na zimno z chrzanem lub sosem tatarskim, lub potraktować jak danie obiadowe i podać na ciepło polane sosem, który powstał w trakcie pieczenia.
Szynka pieczona w ziołach
Składniki:
- 1,2 kg szynki kulki
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego
- 2 łyżki oleju
- sól
Wykonanie:
Ze wszystkich ziół, musztardy i oleju robimy pastę, którą potem nacieramy szynkę. Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia i umieszczamy w lodówce na 24 godziny.
Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy szynkę przez 1,5 godziny.
Po wyjęciu z piekarnika szynkę studzimy w rękawie, następnie z niego wyjmujemy, a sos, który powstał w trakcie pieczenia, przelewamy do garnuszka do późniejszego wykorzystania.
szynka wg tego przepisu nie wymaga wielu zabiegów i można się cieszyć pięknym tradycyjnym i świątecznym daniem :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Dokładnie tak, robi się sama :-)
UsuńPozdrowionka !