Domowa biała kiełbasa
Szkoły robienia białej kiełbasy są dwie: używamy do niej peklosoli lub zwykłej soli. Przy użyciu peklosoli kiełbasa będzie lekko różowa, natomiast przy użyciu soli zwykłej po ugotowaniu będzie szarawa. Moja dzisiejsza wersja jest zrobiona na peklosoli. Jeśli nie zależy Wam na ładnym kolorze kiełbasy, spokojnie można ją zrobić na zwykłej soli, gdyż biała kiełbasa jest przeznaczona do szybkiego spożycia i użycie peklosoli nie jest niezbędne. Pomijamy wtedy etap obsuszania kiełbasy i od razu ją parzymy, ewentualnie mrozimy. Jeśli macie w planach przygotowanie świątecznego żurku, partię surowej kiełbasy zaparzcie w wodzie z dodatkiem marchewki, pietruszki i selera.Wywar z parzonej kiełbasy i warzyw będzie doskonała bazą do zupy.
Inspiracja Kulinarne szaleństwa Margarytki.
Domowa biała kiełbasa |
Domowa biała kiełbasa
Składniki:
- 1,5 kg łopatki wieprzowej
- 1,5 kg karkówki
- 250 g łaty wołowej
- 6 g cukru
- 6 -7,5 g czarnego pieprzu ziarnistego
- 6 - 8 g majeranku
- 3 duże ząbki czosnku
- 51 g soli peklowej
- 1 szklanka lodowatej wody
- jelita cienkie
Łopatkę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia z sitkiem nr 13, karkówkę przepuszczamy przez sitko nr 10, a łatę wołową przez 4. Czosnek rozcieramy z solą, pieprz mielimy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i bardzo dokładnie wyrabiamy, aż mięso będzie kleiste. Pomagam sobie robotem z końcówką do wyrabiania chleba, czyli hakiem. Masę przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin w chłodne miejsce.
Jelita zalewamy letnią wodą i moczymy je przez 2 godziny, wymieniając wodę dwukrotnie. Następnie napełniamy masą oczyszczone i wymoczone jelita przy użyciu maszynki do mielenia mięsa z końcówką typu lejek. Formujemy kiełbaski o długości 16 -18 cm., a później wieszamy je na kijach, żeby obeschła przez 12 godzin w chłodnym miejscu.
Kiełbasę parzymy, nie gotujemy !!! we wrzącej wodzie o temperaturze 80 stopni przez 20 minut.
super, moja czeka do zrobienia wiec wykorzystam przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę ! Mam nadzieję, że będzie smakować :-)
Usuń