Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami
Wiem, że po Wielkanocy pewnie już nie możecie patrzeć na jajka, ale zawieruszył mi się tu jeszcze jeden bardzo prosty i fajny przepis. Gości w naszym domu już od ponad 25 lat, "zgapiony" gdzieś od jakichś znajomych.
Składnik farszu zaskakują do tego stopnia, że gdy pytam kogoś kto je te jajka po raz pierwszy z czego jest zrobiony, nikt nie potrafi powiedzieć co jest w środku, oprócz żółtka oczywiście 😁
Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki drobno startego żółtego sera
- 2-3 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- 1 łyżka posiekanego koperku
Wykonanie:
Jajka kroimy na pół, wyjmujemy żółtka i wkładamy do miski. Ucieramy je lub rozgniatamy widelcem z majonezem. Następnie dodajemy koncentrat, starty ser, koperek i przyprawy. Farsz przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą tylką lub do dekoratora i napełniamy nim połówki jajek. Jeśli nie mamy dekoratora farsz możemy po prostu wykładać łyżeczką.
Podobają mi się :) W wersji lux można zrobić z suszonymi pomidorami z zalewy.
OdpowiedzUsuńAniu, super pomysł z tymi suszonymi :-).
Usuń