Jajka w żółtym sosie chrzanowym
Wielkanoc..., więc nie może być inaczej, dziś znowu jajko w roli głównej ! Oto szybki przepis na jajka w troszkę innej odsłonie niż do tej pory. Dla urozmaicenia i dodania wielkanocnego akcentu do sosu chrzanowego dodałam odrobinę kurkumy, dzięki czemu sos uzyskał piękny "kurczaczkowy" żółty kolor.
Jajka w żółtym sosie chrzanowym
Składniki:
- 6 jajek
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 2- 3 łyżki chrzanu
- około szklanki bulionu przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej
- 2 łyżki śmietany
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz
W garnuszku o grubym dnie rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie powoli dolewamy bulion, cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką rózgową. Są dwie szkoły, jedna mówi, żeby płyny dolewać stopniowo, druga, żeby od razu wlewać wszystko.... Wybór należy do Was :-). Ilość użytego wywaru jest zależna od tego jak gęsty ma być sos. Gdy sos zgęstnieje dodajemy do niego chrzan, śmietanę i przyprawy.
Komentarze
Prześlij komentarz