Schab w majeranku nadziewany śliwką
Dzisiaj mała przerwa w szparagowym menu. Majówka już od jutra i wiadomo, kto żyw wyciąga grilla i grilluje! Ale ponieważ pogoda od piątku ma być kiepska, gdyby Wam zostało jakieś mięsiwo, a pogoda nie będzie pozwalała na rozpalenie grilla, to polecam odpalić piekarnik i upiec soczysty schab 😋. Będzie doskonały na ciepło do ziemniaczanej sałatki lub na zimno do kanapek.
Na blogu są też inne przepisy na schab: schab z warkoczem pieczony w majeranku, schab ze słoika,
Schab w majeranku nadziewany śliwką
Składniki:
- 1,2 kg schabu
- 3 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczka papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 100 g suszonej śliwki
- opcjonalnie kawałek siatki wędliniarskiej
Wykonanie
W schabie przy pomocy ostrego noża robimy tunel.
Upychamy w nim dokładnie śliwki.
Schab wkładamy do siatki wędliniarskiej, żeby po upieczeniu miał ładny kształt i zawiązujemy końcówki.
Przyprawy mieszamy w miseczce z olejem i nacieramy nimi mięso.
Schab wkładamy do żaroodpornego naczynia z przykryciem i na 12 - 24 godziny wkładamy do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, schab podlewamy 2 - 3 łyżkami wody i pieczemy około 1, 5 godziny.
Po upieczeniu zdejmujemy siatkę i podajemy na ciepło lub na zimno.
Komentarze
Prześlij komentarz