Szpinakowe roladki z łososiem

zielone-roladki-na-talerzu

Dzisiaj oczywiście wielkanocnego menu ciąg dalszy. Oto propozycja na lekkie urozmaicenie świątecznego śniadania: rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i śmietankowy serkiem. Jej przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane, a rolada bardzo ładnie będzie się prezentować na wielkanocnym stole.
Do rolady upiekłam placek o wymiarach 30 x 40 cm. Jeśli upieczemy placek większych rozmiarów będzie on wtedy cieńszy, a rolada będzie bardziej "zrolowana". Polecam również zwijać placek, kiedy będzie jeszcze lekko ciepły, łatwiej da się uformować.
Inspiracja Lepszy smak.


Szpinakowe roladki z łososiem

Składniki:
  • 1 opakowanie 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • 200 g wędzonego łososia
  • 200 g serka śmietankowego

Wykonanie:
Szpinak rozmrażamy i odparowujemy na rozgrzanej patelni. Dodajemy masło, lekko przesmażamy i odstawiamy do przestygnięcia. 
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę o wymiarach 30 x 40 cm wykładamy lekko posmarowanym olejem papierem do pieczenia. 
Do szpinaku wbijamy żółtka, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Osobno ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Białka delikatnie mieszamy z masę szpinakową i wylewamy na papier. Wyrównujemy i pieczemy 10-12 minut, aż stężeje.
Gdy placek szpinakowy jest już gotowy, wyjmujemy go z piekarnika, przykrywamy z góry papierem do pieczenia i odwracamy do góry nogami. Pozostawiamy go przykrytego z obydwu stron do wystygnięcia.
Z placka zdejmujemy wierzchni papier, czyli ten na którym się piekł. Na placku rozsmarowujemy serek i układamy plastry łososia. Roladę zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu, owijamy ściśle folią aluminiową i wkładamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Roladę kroimy bardzo ostrym nożem.

Komentarze