Zapiekana cukinia z mielonym mięsem
Ostatnio w sklepach obrodziły piękne cukinie i to w bardzo dobrych cenach. Grzechem by było nie skorzystać ! W takim razie dziś na blogu prosty przepis na zapiekaną cukinię wypełnioną po brzegi mielonym mięsem. Miąższ cukinii jest w sumie miękki i łatwo się go drąży zwykłą łyżeczką z ostrzejszym zakończeniem. Ja natomiast wykorzystuję do tego taką specjalną okrągłą łyżeczkę, która ma cienkie i ostre brzegi, widoczną na zdjęciu poniżej.
Zapiekana cukinia z
mielonym mięsem
Składniki:
- 4 średnie cukinie
- 500 g zmielonej w domu łopatki wieprzowej
- 200 g cebuli
- 1 jako
- 3 ząbki posiekanego czosnku
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól
- pieprz
- 4 - 5 łyżek świeżo startego parmezanu
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cukinie kroimy na pół wzdłuż. Następnie wydrążamy z nich
miąższ zostawiając cienką warstwę przy skórce, jednocześnie uważając, aby jej
nie uszkodzić. Wydrążone cukinie solimy i układamy do góry nogami, żeby
obciekły z nadmiaru soku. Natomiast
miąższ kroimy w kostkę i odkładamy na bok.
Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy zmieloną łopatkę. Cebulę kroimy w kostkę i
dorzucamy do mięsa, dalej smażymy. Gdy mięso i cebula będą lekko zrumienione
dodajemy do nich cukinię i przyprawy. Smażymy jeszcze około 5 minut, aż cukinia
lekko zmięknie. Patelnię odstawiamy z ognia, do mięsa z warzywami wbijamy
surowe jajko i dodajemy posiekany czosnek. Wszystko dobrze mieszamy i powstałą
masą wypełniamy wydrążone cukinie i posypujemy 2 łyżkami parmezanu. Cukinie
następnie układamy w żaroodpornym naczyniu z przykrywką.
Warzywa pieczemy w nagrzanym do 180 piekarniku przez 60
minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrywkę, cukinie
posypujemy resztką parmezanu i pieczemy bez przykrycia.
Komentarze
Prześlij komentarz