Zupa krem z czerwonej soczewicy i pora w wersji light
Dzisiaj przepis na sycącą, ale ubogą w kalorie zupę krem z soczewicą, czyli z pożywnym warzywem strączkowym. Soczewica ma niski indeks glikemiczny i zawiera mało kalorii, to idealne warzywo, gdy chcemy odchudzić trochę nasze menu. Jest jednym z najbogatszych źródeł białka roślinnego. Przepis doskonale nadaje się do I fazy diety South Beach. A poza tym ma jeszcze jeden dodatkowy plus, tak jak wszystkie potrawy przygotowane z warzywami strączkowymi: cudownie się rozmnaża :-), czyli dosyć znacząco gęstnieje po wystygnięciu. Wtedy do zupy należy dodać trochę wody i ponownie delikatnie ją przyprawić. Czerwona soczewica nie wymaga moczenia, natomiast jeśli chcielibyście dodać do zupy zwykłą zieloną soczewicę należy ją namoczyć przed gotowaniem na 2-3 godziny w zimnej wodzie.
Zupa krem z czerwonej soczewicy i pora w wersji light
Składniki:
- 400 g czerwonej soczewicy
- 2 pory
- 1 cebula
- 1,5 litra bulionu ( przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę, w garnku o grubym dnie podgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę. Po chwili dorzucamy pokrojonego w plasterki pora. Do zupy użyłam prawie całego pora, nie tylko jego białą część. Warzywa dusimy przez 5 minut, po czym dodajemy soczewicę i dolewamy bulion. Wszystko gotujemy na małym ogniu, aż do miękkości warzyw, około 20 minut. Zupę przyprawiamy i miksujemy.
Wspaniały kolor kremowa konsystencja, light - to co łubie:)
OdpowiedzUsuńKolor piękny, smak też super, mimo, że tak mało składników, no i mało kalorii :)
Usuńwygląda świetnie i ten kolor:)
OdpowiedzUsuńNawet nie przypuszczałam, że taki wyjdzie :-)
Usuńma interesujący kolor :] w pierwszej chwili myślałam, że to z zielonej soczewicy :]
OdpowiedzUsuńSoczewica jak najbardziej czerwona była ;-)
UsuńPor i soczewica pięknie się komponują, pięknie !
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy tych warzyw w takim zestawie, więc było trochę ryzyka, ale duet jest b. smaczny :)
UsuńJa dodałam jeszcze 2 ząbki czosnku. Fajnie smakuje Wam też polecam dodawać.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, bardzo lubię czosnek. Wypróbuję :-).
Usuń