Brownie z Kinder Bueno
Od razu z góry uprzedzam: to nie jest propozycja dietetyczna.... Osoby będące na diecie wchodzą tu i czytają ten post na własne ryzyko :-) Tym razem to mmmocno czekoladowe, wilgotne i cudnie pachnące ciasto to pomysł starszej córki, tak w ramach diety ;-). Inspirowała się przepisem z bloga Chochliki kuchenne, z tym, że nieco odsłodziła przepis nie dodając brązowego cukru i Kinder Maxi.
Brownie z Kinder Bueno
Czas przygotowania: 70 minut
Proporcje na formę o wymiarach 24 x 33 cm
Proporcje na formę o wymiarach 24 x 33 cm
Składniki:
- 300 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 400 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 250 g masła
- 5 dużych jajek
- 5 opakowań Kinder Bueno (10 batoników)
Wykonanie:
Batoniki łamiemy na mniejsze kawałki. Do metalowej lub szklanej miski wrzucamy połamaną czekoladę, masło pokrojone w kostkę, sól i kawę. Miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą i mieszając raz na jakiś czas doprowadzamy do rozpuszczenia się i połączenia wszystkich składników. Na koniec dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Do zimnej masy czekoladowej dodajemy ekstrakt i jajka, mieszając niezbyt dokładnie, tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę i kakao, mieszamy. Teraz do masy dodajemy połamane batoniki i delikatnie mieszamy.
Formę o wymiarach 24 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy do niej ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Po upieczeniu brownie powinno postać kilka godzin w lodówce lub innym chłodnym miejscu.
ciasto wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńTak jak wygląda tak i smakuje :-)
UsuńCiasto idealne? :) Uwielbiam te batoniki :)
OdpowiedzUsuńIdealne... ? :) No nie wiem, zbyt kaloryczne chyba :-D
UsuńMmm, wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńOj tak... :)
UsuńZjadłabym razem z tymi pięknymi stokrotkami !
OdpowiedzUsuńAniu, zapraszam :-)
Usuń