Brownie z Kinder Bueno

czekoladowe-ciasto-z-malinami

 Od razu z góry uprzedzam: to nie jest propozycja dietetyczna.... Osoby będące na diecie wchodzą tu i czytają ten post na własne ryzyko :-) Tym razem to mmmocno czekoladowe, wilgotne i cudnie pachnące ciasto to pomysł starszej córki, tak  w ramach diety ;-). Inspirowała się przepisem z bloga Chochliki kuchennez tym, że nieco odsłodziła przepis nie dodając brązowego cukru i Kinder Maxi.



Brownie z Kinder Bueno

Czas przygotowania: 70 minut
Proporcje na formę o wymiarach 24 x 33 cm
Składniki:
  • 300 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 250 g masła
  • 5 dużych jajek
  • 5 opakowań Kinder Bueno (10 batoników)

Wykonanie:
Batoniki łamiemy na mniejsze kawałki. Do metalowej lub szklanej miski wrzucamy połamaną czekoladę, masło pokrojone w kostkę, sól i kawę. Miskę ustawiamy na garnku z  gotującą się wodą i mieszając raz na jakiś czas doprowadzamy do rozpuszczenia się i połączenia wszystkich składników. Na koniec dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Do zimnej masy czekoladowej dodajemy ekstrakt i jajka, mieszając niezbyt dokładnie, tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę i kakao, mieszamy. Teraz do masy dodajemy połamane batoniki i delikatnie mieszamy.
Formę o wymiarach 24 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy do niej ciasto i pieczemy  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Po upieczeniu brownie powinno postać kilka  godzin w lodówce lub innym chłodnym  miejscu.

Komentarze

Prześlij komentarz