Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką
Dziś na blogu kolejne sezonowe warzywo, czyli rabarbar. Choć może powinnam napisać owoc... ? Bo przecież dodajemy go do słodkich ciast, robimy z niego kompoty i dżemy, a w książkach kucharskich jest klasyfikowany razem z z owocami.... W rzeczywistości rabarbar jest warzywem z rodziny rdestowatych, a jego polska nazwa to rzewień.
W dzisiejszym wpisie rabarbar pojawia się w towarzystwie karmelu, puchatych drożdżowych bułeczek i imbirowej kruszonki. Niebo w gębie, najlepsze jeszcze lekko ciepłe :-).
Na blogu znajdziecie również inne słodkie rabarbarowe propozycje: jogurtowe ciasto z rabarbarem, kruche ciasto rabarbarowe i lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem.
Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką
Składniki:
Karmel:
Kruszonka:
- 460 - 480 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 75 g roztopionego masła
- 68 g cukru
- 25 g świeżych drożdży
- mleko do pomalowania bułeczek
Karmel:
- 100 g cukru
- 2 łyżki wody lub cytryny
- 4 łodyżki rabarbaru
Kruszonka:
- 3 łyżki maki pszennej
- 1,5 łyżki cukru
- 1,5 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
Wykonanie:
Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy do nich wystudzone masło, ciepłe mleko i jajko. Mieszamy, następnie dodajemy cukier i mąkę. Wszystko wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto, które nie klei się do rąk. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. U mnie zajęło to 60 minut.
Rabarbar kroimy w plastry. Na małą suchą patelnie wsypujemy 100 g cukru i dodajemy wodę lub sok. Podgrzewamy, nie mieszając, na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści a potem zacznie karmelizować i będzie miał złotawy kolor. Pod koniec trzeba pilnować, żeby karmel się nie przypalił, bo będzie miał gorzkawy smak. Do karmelu dodajemy pokrojony rabarbar i imbir. Dusimy na małym ogniu, aż rabarbar puści trochę soku i lekko zmięknie. Odstawiamy na bok i studzimy.
Po tym czasie ciasto wykładamy na omączony blat, zagniatamy i wałkujemy na prostokąt grubości 1 cm. Kubkiem o średnicy 9 cm wykrawamy koła i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym kole robimy wgłębienie przy pomocy dna małej szklaneczki i układamy w nim skarmelizowany rabarbar. Bułeczki zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Składniki kruszonki dokładanie wyrabiamy, możemy sobie pomóc mikserem.
Bułeczki malujemy mlekiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Studzimy na kratce.
drożdżówki na piknik bym chętnie zabrała :) bardzo apetyczne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuń