Botwinka na zakwasie buraczanym
Dzisiaj kolejna letnia zupa z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Uwielbiam ten wiosenno-letni sezon, kiedy nasze menu zmienia się wraz z pojawianiem się na straganach kolejnych warzyw czy owoców. Tak więc dziś botwinka na zakwasie buraczanym, który właśnie odkryłam w lodówce. Została mi resztka schowana gdzieś głęboko w lodówce, nie może się przecież zmarnować ! Zakwas nadał botwince charakteru. Zapraszam do wypróbowania !
Botwinka na zakwasie buraczanym
Składniki na 6 porcji
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 1,5 litra bulion ( ja robię bulion na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)
- 2 małe marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 3 - 4 ziemniaki
- 1 pęczek botwinki
- 1 szklanka zakwasu na czerwony barszcz
- 2 - 3 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
- posiekany koperek do posypania
Wykonanie:
W garnku podgrzewamy bulion. Dodajemy do niego marchew, pietruszkę i selera pokrojone w drobną kostkę i ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę. Botwinkę dokładnie płuczemy i odcinamy z niej buraczki, które też kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do gotującej się zupy. Gdy warzywa będą miękkie dorzucamy łodyżki i liście botwinki pokrojone w paski. Dolewamy zakwas buraczany i gotujemy na małym ogniu przez chwilę, nie dopuszczając do zagotowania, bo zupa straci piękny kolor.
Garnek zdejmujemy z kuchenki, zaprawiamy śmietaną uprzednio zahartowaną odrobiną zupy. Przyprawiamy. Gdyby zupa była za mało kwaskowa możemy dodać odrobinę soku z cytryny. Podajemy posypane koperkiem.
Piękna jest ... kolorek piękny - moje smaki!
OdpowiedzUsuńPrawda, że kolor urzeka ? :-)
Usuńbardzo lubię zupę z botwiny mniam:)
OdpowiedzUsuńI ja też :-)
Usuń