Masło czosnkowo-ziołowe
Sezon grillowy w pełni ! A jak grill, to wiadomo, że będzie grillowane pieczywo. Na naszym stole nie może więc też zabraknąć czegoś do posmarowania takiego chleba. Oto masło czosnkowo-ziołowe, oczywiście z dodatkiem świeżych ziół. Zawsze jest hitem kulinarnym każdej imprezy !
Masło czosnkowo-ziołowe
Składniki:
- 250 g masła z zawartością 82% tłuszczu
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki posiekanej natki
- 2 łyżeczki posiekanego koperku
- 1 łyżeczka posiekanego oregano
- 1 łyżeczka posiekanego szzcypiorku
- 1 łyżeczka listków tymianku
- sól gruboziarnista
- świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, tak aby miało temperaturę pokojową, łatwiej będzie je wtedy utrzeć.
Masło wkładamy do wysokiej miski i ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i posiekane zioła. Wszystko dokładnie ucieramy.
Bez masełka grill nie istniałby chyba? Ja robię jeszcze wersję bez czosnku, dla tych co nie lubią :-)
OdpowiedzUsuńOj chyba by nie istniał :). Każda wersja jest boska !
Usuń