Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym ze świeżymi ziołami
Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na naszą ulubioną sałatkę ziemniaczaną. Pojawia się na naszym stole wraz z pojawieniem się na straganach młodych ziemniaków. Jest niezastąpiona jak dodatek do grillowanego mięsa. W przepisie podana jest wersja z wystudzonymi ziemniakami, ale równie smaczna będzie gdy sos wymieszamy z letnimi ziemniakami.
Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym ze świeżymi ziołami
Składniki: 4 porcje
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 1 kg młodych małych ziemniaków
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki naturalnego jogurtu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki
- 2 łodyżki oregano
- 2 łodyżki majeranku
- 2 łodyżki tymianku
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie płuczemy i gotujemy na parze w mundurkach przez około 20 minut. Czas gotowania zależy od gatunku i wielkości ziemniaków. Ugotowanie ziemniaki odstawiamy do wystygnięcia.
Wszystkie zioła kroimy drobno. W misce mieszamy jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i przyprawy.
Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy na pół. Mieszamy dokładnie z sosem.
Mniam pyszności!! Pozdrawiamy i zapraszamy do Nas na smakołyki i rozdawajke z nagrodami!!
OdpowiedzUsuń