Pesto z buraka liściowego Mangold
Uwielbiam pesto ! Mogę jeść je ze wszystkim ! Do tej pory robiłam pesto bazyliowe, pesto z rukoli z bazylią, pesto z natki pietruszki i orzeszków i pesto szpinakowe, czyli propozycje raczej klasycznie. Teraz postanowiłam poeksperymentować i zrobić pesto z moim zeszłorocznym warzywnym odkryciem, czyli burakiem liściowym Mangold. Mangold swoim wyglądem przypomina botwinkę, ale w smaku nie jest tak kwaskowy. Jest bogaty w kwas foliowy, betainę, potas i w antyoksydanty. Okazuje się, że jest to warzywo, które dawno temu gościło na naszych stołach, a teraz powraca do gry !
Pesto z buraka liściowego Mangold
Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 5 minut
Składniki:
- 1/2 pęczka Mangolda
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki uprażonych orzeszków ziemnych
- 3 łyżki świeżo starego parmezanu
- ok. 4 łyżki oliwy z oliwek EV
- sól gruboziarnista
Wykonanie:
Listki i łodyżki buraka dobrze płuczemy pod bieżąca wodą i kroimy na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki pesto, oprócz parmezanu, wrzucamy do blendera i miksujemy. Ilość oliwy podaję w przybliżeniu, dodajcie jej tyle ile lubicie. Ja pesto lubi.e dosyć gęste. na koniec dodajemy parmezan i wszystko dokładnie mieszamy.
Witam,
OdpowiedzUsuńCzy to można robić hurtowo i wekować na zimę?
Dziękuję,
Anna G