Pesto z buraka liściowego Mangold


 Uwielbiam pesto ! Mogę jeść je ze wszystkim ! Do tej pory robiłam pesto bazyliowepesto z rukoli z bazyliąpesto z natki pietruszki i orzeszków i pesto szpinakowe, czyli propozycje raczej klasycznie. Teraz postanowiłam poeksperymentować i zrobić pesto z moim zeszłorocznym warzywnym odkryciem, czyli burakiem liściowym Mangold. Mangold swoim wyglądem przypomina botwinkę, ale w smaku nie jest tak kwaskowy. Jest bogaty w kwas foliowy, betainę, potas i w antyoksydanty. Okazuje się, że jest to warzywo, które dawno temu gościło na naszych stołach, a teraz powraca do gry !



Pesto z buraka liściowego Mangold

Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 5 minut

Składniki:
  • 1/2 pęczka Mangolda
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki uprażonych orzeszków ziemnych
  • 3 łyżki świeżo starego parmezanu 
  • ok. 4 łyżki oliwy z oliwek EV
  • sól gruboziarnista


Wykonanie:
Listki i łodyżki buraka dobrze płuczemy pod bieżąca wodą i kroimy na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki pesto, oprócz parmezanu, wrzucamy do blendera i miksujemy. Ilość oliwy podaję w przybliżeniu, dodajcie jej tyle ile lubicie. Ja pesto lubi.e dosyć gęste. na koniec dodajemy parmezan i wszystko dokładnie mieszamy.

Komentarze

  1. Witam,
    Czy to można robić hurtowo i wekować na zimę?
    Dziękuję,
    Anna G

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz