Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem i mozzarellą


Dziś na blogu pizza w nieco innej odsłonie, czyli ciasto będzie zrobione z dodatkiem mąki żytniej. Nie mieszałam nigdy mąki pszennej z inną mąką przy pieczeniu pizzy. Zajrzałam do szafki, a tam duży zapas mąki żytniej 720... Czas ją jakoś wykorzystać :-). Natomiast na wierzch postanowiłam wykorzystać szpinak, który jakoś nie znalazł innego zastosowania. Efekt końcowy - pyszny !




Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem i mozzarellą

Składniki na  3 placki:
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 300 mąki żytniej 720
  • 2 łyżeczki soli
  • 320 ml ciepłej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek oliwy z oliwek EV
Na farsz:

Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić drożdże w ciepłym mleku i odstawić na 10 minut.
W międzyczasie szpinak płuczemy i gotujemy na parze przez 5 minut. Możemy go też zblanszować, czyli zalać gorącą woda. Szpinak odstawiamy do przestygnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 3 części i rozwałkowujemy na 3 cienkie placki, które przekładamy później na drewniane łopatki oprószone mąką. 
Ciasto smarujemy oliwą  z oliwek, układamy na nim zblanszowane liście szpinaku, mozzarellę pokrojoną w plastry i pomidory pokrojone w  paski. Skrapiamy jeszcze delikatnie oliwą, solimy i posypujemy oregano. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik z umieszczonym w środku  kamieniem do pieczenia pizzy nagrzewamy do 200 stopni.
Gdy piekarnik z kamieniem się nagrzeje, pizzę delikatnie zsuwamy z łopatki na rozgrzany kamień i  pieczemy 10-12 minut.


Komentarze

Prześlij komentarz