Sałatka z pieczonych buraków z fetą



Pisałam już poprzednio przy okazji przepisu na  chłodnik z pieczonych buraków, że stałam się wielbicielką pieczonych buraków. Pieczone buraki możemy też wykorzystać do zrobienia pure
Dzisiejszy pomysł na sałatkę, to próba odtworzenia dania, które jedliśmy w czasie wakacji w Turcji. Nie wiem czy składniki są identyczne, ale w każdym razie sałatka jest doskonała. Idealnym akcentem dla buraków jest krem balsamiczny.




Sałatka z pieczonych buraków z fetą

Składniki:
  • 700 g buraków
  • 15 dag sera feta
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • krem balsamiczny




Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Buraki myjemy i każdy zawijamy osobno w folię aluminiową. Pieczemy ułożone na blaszce przez około 40 minut. Czas zależy od wielkości buraka. 
Gdy buraki ostygną obieramy je ze skórki, kroimy w cienkie plastry i układamy na talerzu. Na buraki układamy pokruszoną lub pokrojoną w plastry fetę. 
Wszystko posypujemy koperkiem, polewamy oliwą i przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec odrobina kremu balsamicznego i gotowe.



Komentarze

  1. Jest super, robiłam już ją .
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna.Te oleje kujawskie,są na parwdę dobre,tak do sałatek jak i marynat.

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę jednak spróbować pieczonych buraczków i fety w jednym połaczeniu.:)
    Pozdrawiam,dziękuję za udział w konkursie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja również dziękuję :-)
      Spróbuj koniecznie, to zaskakujący duet, ale pyszny.

      Usuń

Prześlij komentarz