Sałatka z zielonym kuskus, mozzarellą i pomidorkami

Oto kolejna sałatkowa propozycja, która będzie doskonała zarówno jako dodatek do grillowanych mięs jak i jako lunchowa przekąska zjedzona w ciągu dnia.


Sałatka z zielonym kuskus, mozzarellą i pomidorkami
Składniki:
  • 1 szklanka suchego kuskus
  • ok. 1,5 szklanki bulionu warzywnego przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • olej kujawski z saszetki z bazylią
  • 1 opakowanie małych mozzarelli
  • pomidorki koktajlowe
  • sok z  cytryny
  • sól
  • pieprz 


Wykonanie:
Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy go wrzątkiem. Płynu powinno być tyle, żeby był powyżej kaszy mniej więcej około centymetra. Dodajemy pastę warzywną, dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do całkowitego wchłonięcia się bulionu.
Natkę wkładamy do blednera, dolewamy olej kujawski, sok z cytryny i blendujemy na gładką masę.
Gdy kuskus wystygnie wzruszamy go widelcem, dodajemy sos z natki, mozzarelle, pomidorki przekrojone na pół, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.

Komentarze

Prześlij komentarz