Sałatka z zielonym kuskus, mozzarellą i pomidorkami
Oto kolejna sałatkowa propozycja, która będzie doskonała zarówno jako dodatek do grillowanych mięs jak i jako lunchowa przekąska zjedzona w ciągu dnia.
Sałatka z zielonym kuskus, mozzarellą i pomidorkami
Składniki:
- 1 szklanka suchego kuskus
- ok. 1,5 szklanki bulionu warzywnego przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej
- 1 pęczek natki pietruszki
- olej kujawski z saszetki z bazylią
- 1 opakowanie małych mozzarelli
- pomidorki koktajlowe
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy go wrzątkiem. Płynu powinno być tyle, żeby był powyżej kaszy mniej więcej około centymetra. Dodajemy pastę warzywną, dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do całkowitego wchłonięcia się bulionu.
Natkę wkładamy do blednera, dolewamy olej kujawski, sok z cytryny i blendujemy na gładką masę.
Gdy kuskus wystygnie wzruszamy go widelcem, dodajemy sos z natki, mozzarelle, pomidorki przekrojone na pół, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.
Fajnie z zielonym kuskusem:)
OdpowiedzUsuńDzięki za udział w konkursie. Pozdrowienia !:)
Taki trochę inny kuskus :-)
UsuńPozdrowionka
Super kolor :)
OdpowiedzUsuńCieszy oko, ale podniebienie też :-)
Usuńfajny przepis :)
OdpowiedzUsuńPo prostu samo zdrowie :-)
Usuń