Szpinakowy chłodnik
Za oknem upały, więc pora nieco schłodzić się od środka ! Moja propozycja to szpinakowy chłodnik z olejem rzepakowym. Do tej pory robiłam różne chłodniki: chłodnik: pomidory ogórek, gazpacho: hiszpański chłodnik, zielony chłodnik z fetą czy też chłodnik ogórkowy, ale muszę powiedzieć, że ten bardzo pozytywnie zaskoczył mnie swoim smakiem. Robi się go szybko i nie wymaga wielu składników. Jeśli nie przepadacie za intensywnym smakiem czosnku można go przesmażyć razem ze szpinakiem. Zachęcam !
Szpinakowy chłodnik
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki na 3-4 porcje:
Wykonanie:
Szpinak płuczemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Na patelni podgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy szpinak i smażymy go przez 2-3 minuty. Szpinak odstawiamy do wystudzenia.
Do garnka wkładamy jogurt, obrane ząbki czosnku i wystudzony szpinak. Wszystko blendujemy.
Ogórki myjemy, kroimy w kostkę. Chłodnik przyprawiamy i dodajemy pokrojone ogórki.
Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Podajemy dobrze schłodzone.
- 2 gęste jogurty naturalne po 400 g każdy
- 2 ząbki czosnku
- 250 g świeżego szpinaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 ogórki gruntowe
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Szpinak płuczemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Na patelni podgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy szpinak i smażymy go przez 2-3 minuty. Szpinak odstawiamy do wystudzenia.
Do garnka wkładamy jogurt, obrane ząbki czosnku i wystudzony szpinak. Wszystko blendujemy.
Ogórki myjemy, kroimy w kostkę. Chłodnik przyprawiamy i dodajemy pokrojone ogórki.
Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Podajemy dobrze schłodzone.
świetny pomysł, z szpinakiem nie próbowałam:)
OdpowiedzUsuńTo był mój pierwszy raz, ale będę do niego wracać :-)
OdpowiedzUsuńThanks very nice blog!
OdpowiedzUsuń