Chłodnik z pieczonych buraków z fetą

Chłodnik z pieczonych buraków

Pięknego upalnego lata za oknem ciąg dalszy, więc dziś na blogu poodrzucam pomysł na lekki, letni chłodnik z pieczonych buraków. Na blogu jest przepis jak upiec buraki oraz przepis na inny buraczany chłodnik.

A tutaj lista innych propozycji na letni chłodnik, które znajdziecie na blogu:

Chłodnik z pieczonych buraków

Chłodnik z pieczonych buraków z  fetą

Proporcje na 4 porcje
Czas przygotowania i chłodzenia:  15 minut + chłodzenie 3 godziny
Składniki:
  • 500 g pure z pieczonych buraków
  • 400 g kefiru
  • 100 g jogurtu typu greckiego
  • 75 g sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z  cytryny do smaku
  • 2 łyżki szczypiorku
  • pieprz
  • ewentualnie sól

Wykonanie:
Fetę kroimy na mniejsze kawałki. Koperek drobno siekamy. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Wszystkie składniki na chłodnik, oprócz koperku, wkładamy do wysokiej  miski i blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Wsypujemy koperek i mieszamy. Ponieważ moja feta była słona, nie miałam już potrzeby dodawać soli. 
Tak przygotowany chłodnik wkładamy do lodówki na co najmniej 2 -3 godziny.


Komentarze

Prześlij komentarz