Chłodnik z pieczonych buraków z fetą
Chłodnik z pieczonych buraków |
Pięknego upalnego lata za oknem ciąg dalszy, więc dziś na blogu poodrzucam pomysł na lekki, letni chłodnik z pieczonych buraków. Na blogu jest przepis jak upiec buraki oraz przepis na inny buraczany chłodnik.
A tutaj lista innych propozycji na letni chłodnik, które znajdziecie na blogu:
Chłodnik z pieczonych buraków |
Chłodnik z pieczonych buraków z fetą
Proporcje na 4 porcje
Czas przygotowania i chłodzenia: 15 minut + chłodzenie 3 godziny
Składniki:
- 500 g pure z pieczonych buraków
- 400 g kefiru
- 100 g jogurtu typu greckiego
- 75 g sera feta
- 1 ząbek czosnku
- sok z cytryny do smaku
- 2 łyżki szczypiorku
- pieprz
- ewentualnie sól
Wykonanie:
Fetę kroimy na mniejsze kawałki. Koperek drobno siekamy. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Wszystkie składniki na chłodnik, oprócz koperku, wkładamy do wysokiej miski i blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Wsypujemy koperek i mieszamy. Ponieważ moja feta była słona, nie miałam już potrzeby dodawać soli.
Tak przygotowany chłodnik wkładamy do lodówki na co najmniej 2 -3 godziny.
O, to mi się podoba :) Kolor ma piękny!
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
Usuń