Drożdżowe brioszki z konfiturą i wiśniami
Ostatnio na blogu zrobiło się wiśniowo. Robiłam konfitury wiśniowo-rabarbarowe z kardamonem na zimę i tak sobie pomyślałam, że konfitura i świeżo upieczone drożdżowe ciasto, to duet idealny. Uszczknęłam więc trochę z zapasów i upiekłam pyszne bułeczki. A, żeby nie było za słodko do wcisnęłam jeszcze do nich świeżą wiśnię nadwiślankę. Polecam wypróbować :-).
Drożdżowe brioszki z konfiturą wiśniowo-rabarbarową i wiśniami
Proporcje na 8 bułeczek
Czas przygotowania: 3 godziny
Czas przygotowania: 3 godziny
Składniki:
Ciasto
Ciasto
- 50 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 80 g rozpuszczonego masła
- 50 g cukru
- 250 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 czubata łyżka śmietany
Nadzienie:
- 5 łyżek konfitury wiśniowo-rabarbarowej z kardamonem
- 3/4 szklanki wiśni nadwiślanki
- płatki migdałów
W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Po tym czasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
Wiśnie drylujemy.
Wiśnie drylujemy.
Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt 30 x 40 cm. Następnie smarujemy go konfiturą i rozkładamy na nim wiśnie, po czym zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy na 8 równych części.
Szklaną formę lub tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej bułeczki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy około 30-40 minut.
Jakie puszyste! Idealnie nadziane. Pycha! :)
OdpowiedzUsuńOj to fakt, cudnie wyrosły :-)
UsuńWg mnie rewelacja :) Wspaniale wyglądają :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do upieczenia. Są boskie :-)
UsuńLubię bardzo takie słodkości.
OdpowiedzUsuńTo już jest nas co najmniej dwie ;-)
UsuńTakie drożdżówki to istny raj dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą ! Są doskonałe :-)
Usuń