Drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem
Dzisiejszym wpisem i przepisem powracam do mojego ukochanego ciasta, czyli drożdżowego. Dawno go nie było na blogu. Zapach pieczonego drożdżowego ciasta w domu jest bezcenny ! Bardzo lubię te chwile, kiedy wkładam drożdżowe ciasto do nagrzanego piekarnika, a po chwili po całym domu rozchodzi się jego zapach. Tak więc pomimo upału postanowiłam włączyć piekarnik i upiec drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem. Do czego i Was namawiam :-).
Drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem
Proporcje na 8 bułeczek
Czas przygotowania: 3 godziny
Składniki:
Ciasto
Ciasto
- 50 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 80 g rozpuszczonego masła
- 50 g cukru
- 250 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 czubata łyżka śmietany
- 1 jajko do posmarowania ciasta
Nadzienie:
- 1/2 opakowania malin
- 150 g masy kajmakowej z puszki
- płatki migdałów
Wykonanie:
W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Po tym czasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt 30 x 40 cm. Następnie smarujemy go masą kajmakową i rozkładamy na nim maliny, po czym zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy na 8 równych części.
Szklaną formę lub tortownicę o średnicy 25 cm smarujemy tłuszczem i układamy w niej bułeczki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, bułeczki malujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy około 30-40 minut.
To nadzienie wygląda pysznie! ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Nie tylko wygląda, ale też smakuje :-)
UsuńMusiały smakować wyśmienicie! :)
OdpowiedzUsuńPowiem nieskromnie: pyszne :)
Usuń