Kurki w sosie śmietanowym
Na straganach pojawiły się kurki ! Zawsze czekam na nie z niecierpliwością i pierwszym daniem w sezonie, które z nich robię to klasyk, czyli kurki w sosie śmietanowym. Nic odkrywczego, ale za to jak pysznie. Kurki podaję z młodymi ziemniakami gotowymi na parze, albo z makaronem.
Kurki w sosie śmietanowym
Proporcje na 2 porcje
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- 300 g kurek
- 200 g gęstej śmietany 18%
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- posiekany koperek
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Wykonanie
Kurki dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Większe grzyby kroimy na pół.
Cebulę kroimy w piórka, na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim cebulę, aż do lekkiego zeszklenia. Do cebuli dorzucamy kurki i przez chwile je przesmażamy.
Do garnka wkładamy śmietanę, dodajemy grzyby i delikatnie podgrzewamy na małym ogniu, żeby śmietana się nie zważyła. Kurki dusimy przez około 30 minut, pod koniec przyprawiamy. Po zdjęciu z kuchenki dodajemy posiekany koperek i mieszamy.
Oj tak, to przepyszny klasyk!
OdpowiedzUsuńU mnie, pierwsze kurki lądują w jajecznicy :)
:-)) czyli każdy ma swojego klasyka !
Usuńpysznosci !! :) musze wybrac sie na polowanie kurkowe :)
OdpowiedzUsuńAniu, koniecznie ! A co zrobisz ? Jajecznicę czy sos ? ;)
Usuń