Lody rabarbarowe z borówką amerykańską
Za oknem upał, najwyższa pora uruchomić maszynkę do lodów. W zeszłym roku po raz pierwszy robiłam i jadłam lody rabarbarowe. Bardzo nam posmakowały, więc wiedziałam, że jeszcze do nich wrócę. Parę dni temu robiłam przegląd w zamrażarce i odkryłam mus rabarbarowy. Już wiedziałam co będzie kręcone :-). A przy okazji, ponieważ krzaki moich borówek amerykańskich oszalały i uginają się od dojrzewających owoców postanowiłam do rabarbaru dodać też borówki. I oto co mi wyszło, czyli lody rabarbarowe z borówką amerykańską.
Lody rabarbarowe z borówką amerykańską
Składniki:
Wykonanie:
Składniki powinny być mocno schłodzone.
- 3 żółtka
- 200 ml mleka
- 150 g cukru
- 200 g śmietanki kremówki 36 %
- 450 g musu rabarbarowego
- 100 g borówki amerykańskiej
Wykonanie:
Składniki powinny być mocno schłodzone.
Żółtka z dodatkiem cukru ubijamy na puszystą masę. Następnie dolewamy mleko i chwilę miksujemy, po czym miskę wstawiamy do lodówki.
W osobnym naczyniu ubijamy schłodzoną kremówkę na sztywną masę.
Następnie do masy żółtkowej dodajemy kremówkę i delikatnie mieszamy.
Z zamrażarki wyjmujemy misę z maszynki do lodów, która mroziła się przez 24 godziny. Włączamy maszynę i przy pomocy dużego lejka wlewamy do niej masę. Następnie po łyżce dodajemy mus rabarbarowy.
Lody kręcimy około 60 minut, powinny zgęstnieć. Gdy są już gotowe przekładamy je do plastikowej miski, dodajemy lekko rozgniecione widelcem borówki i wszystko delikatnie mieszamy.
Lody mrozimy w zamrażarce przez 3 - 4 godziny.
Lody mrozimy w zamrażarce przez 3 - 4 godziny.
Przepysznie wyglądające lody. Orzeźwienie jak się patrzy :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak :-)
UsuńZapraszam do mojej akcji "Lody, lody dla ochłody" na Mikserze!
OdpowiedzUsuńOk, już dodaję wpis :-)
UsuńTakich jeszcze nie jadłam. Jestem pewna, że były pyszne :)
OdpowiedzUsuńOj tak, wyszły doskonałe :-)
Usuń