Makaron rigatoni z pesto z Mangolda
Za oknem nadal upalne lato, więc dziś na obiad będzie danie, które nie wymaga zbyt dużo czasu spędzonego w kuchni. Jego przygotowanie zajmie nam tyle czasu ile będzie się gotował makaron, czyli kilkanaście minut. Do makaronu wykorzystałam pesto z buraka liściowego Mangold, ale inne też będą doskonale pasować. Na blogu znajdziecie pesto bazyliowe, pesto z rukoli z bazylią, pesto z natki pietruszki i orzeszków i pesto szpinakowe.
Makaron rigatoni z pesto z Mangolda
Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 250 g makaronu rigatoni
- 3 łyżki pesto z buraka liściowego Mangold
- 2 łyżki orzeszków ziemnych
- świeżo starty parmezan
- oliwa z oliwek EV
Wykonanie:
Orzeszki prażymy na suchej patelni na średnim ogniu przez około 10 minut, następnie siekamy, ale niezbyt drobno.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem producenta. Gdy jest gotowy, odcedzamy go zostawiając kilka łyżek wody z gotowania.
W misce mieszamy gorący makaron z pesto i 2-3 łyżkami wody z gotowania makaronu. Przekładamy na talerze, posypujemy orzeszkami i parmezanem , delikatnie skrapiamy oliwą.
Orzeszki prażymy na suchej patelni na średnim ogniu przez około 10 minut, następnie siekamy, ale niezbyt drobno.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem producenta. Gdy jest gotowy, odcedzamy go zostawiając kilka łyżek wody z gotowania.
W misce mieszamy gorący makaron z pesto i 2-3 łyżkami wody z gotowania makaronu. Przekładamy na talerze, posypujemy orzeszkami i parmezanem , delikatnie skrapiamy oliwą.
Komentarze
Prześlij komentarz