Pesto z rukoli
Uwielbiam pesto ! Mogłabym je jeść ze wszystkim. Pesto doskonale smakuje wymieszane z gorącym makaronem i posypane odrobina świeżo startego parmezanu. Grillowana pierś z kurczaka nabiera charakteru, gdy ją posmarujemy pesto. A nie wspominam już o ciepłym toście posmarowanym tym sosem... Aromat, który się roztacza wokół bezcenny :-).
A Wy macie swoje pomysły na wykorzystanie pesto ?
Pesto z rukoli
Składniki:
- 50 g rukoli
- 3 łyżki orzeszków ziemnych
- 3 łyżki świeżo starego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki oliwy
- sól morska
Wykonanie:
Orzeszki prażymy na suchej patelni na średnim ogniu przez około 5 minut. Rukolę dokładnie myjemy i osuszamy.
Składniki na pesto, oprócz parmezanu, wkładamy do blendera i blendujemy. Na koniec dodajemy ser i wszystko razem mieszamy.
Je swoje pesto zazwyczaj robię na słoneczniku- takie smakuje mi najbardziej :) I jeżeli z rukoli, to tylko na kromkę chleba, do makaronu wolę z bazylii :) pozdrawiam :)))
OdpowiedzUsuńZe słonecznikiem też jest pyszne :)
Usuń