Zielone gnocchi
Zielone gnocchi |
Postanowiłam troszkę odmienić nasze tradycyjne kopytka i dziś zachęcam Was do przygotowania włoskich kluseczek gnocchi z dodatkiem natki, czyli na zielono. Doskonale smakują po prostu posypane świeżo startym parmezanem i skropione oliwą z oliwek. Ja dodaję do nich pesto z rukoli, ale doskonały też będzie każdy inny prosty sos. Tutaj mała ściągawka:
Zielone gnocchi
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 500 g ugotowanych starych ziemniaków
- ok. 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 pęczek natki pietruszki
- szczypta sól
Gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Natkę siekamy.
W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem łyżeczki soli.
Na blat lub stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki, jajko, natkę i sól. Szybko zagniatamy lekko lepiące się ciasto. W razie potrzeby w trakcie zagniatania podsypujemy mąką.
Z ciasta odkrawamy kawałek, formujemy z niego cienki wałeczek o średnicy około 2 cm, następnie kroimy go na 2 cm kawałki. Na każdej kluseczce widelcem delikatnie odciskamy wzorek.
Od razu wrzucamy na wrzątek i gotujemy do momentu, aż gnocchi wypłyną. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Tez takie czasami robie tylko bardziej zielone.
OdpowiedzUsuńPewnie ze szpinakiem ?
Usuń